Шмигаль лякає українців новими відключеннями світла

В Україні останніми днями вдається уникати відключень світла для побутових споживачів. Однак, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, графіки обмежень енергопостачання можуть бути повернені будь-якої миті.

Під час засідання Кабміну глава уряду зазначив, що ситуація в українській енергетиці залишається однією з пріоритетних проблем. За його словами, зараз низка факторів дозволила припинити обмеження енергопостачання для побутових споживачів.

“Завдяки сонячній генерації, а також виходу з ремонту двох енергоблоків АЕС вже кілька днів планові вимкнення споживачів не застосовуються. Але це не скасовує потребу системно заощаджувати електроенергію”, – зазначив Денис Шмигаль.

Він нагадав, що влітку споживання електрики зросте, а на ремонт буде виведено інші блоки українських атомних електростанцій. Це, за словами прем’єра, може призвести до поновлення відключень світла. Проте уряд та енергетики працюють над відновленням  енергооб’єктів.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України виділив півтора мільярда гривень на відновлення Трипільської ТЕС у Київській області та Зміївської ТЕС у Харківській області. Повідомляючи це, Денис Шмигаль не уточнив, чи вдасться відновити станції до початку опалювального сезону. Шмигаль також не відповів, чи не розбомбить Росія знов відновлені ТЕС в перший же день їх запуску в роботу

Також прем’єр-міністр заявив, що уряд працює над децентралізацією української енергосистеми. Це, за його словами, зробить її стійкішою до російських ракетних атак.

Нагадаємо, іноземні партнери створили Фонд підтримки енергетики України, у якому вже зібрано сотні мільйонів євро. 19 квітня Великобританія оголосила про виділення 150 млн фунтів стерлінгів на відновлення української енергосистеми. Пізніше Лондон повідомив про відрахування до Фонду ще 20 млн фунтів.

Ольга Степанова

Recent Posts

WSJ: Путін перебуває під тиском

За кілька місяців до «інавгурації» президента Володимира Путіна у травні 2024 року представники Міноборони РФ…

15 хв. ago

Експертка спрогнозувала, яким буде курс долара до кінця року

Фінансова експертка Олена Сосєдка розповіла, що фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду допоможе стабілізувати ситуацію на…

30 хв. ago

В Ірпені з п’ятого поверху гуртожитку вистрибнув голий чоловік. ВІДЕО

Про це повідомляють місцеві Telegram-канали. За даними очевидців, після падіння «трюкач» вижив, але зламав кінцівки.…

45 хв. ago

Стало відомо, яким буде щомісячний платіж за економічне бронювання від мобілізації

Щомісячний платіж за економічне бронювання від служби в українській армії складатиме для чоловіків 20-30 тисяч гривень. Про…

60 хв. ago

Повістки в Україні вручатимуть по-новому: що хочуть змінити

В Україні продовжується процес вручення повісток військовозобов'язаним чоловікам через повномасштабну війну. Наразі цей документ можуть виписати у…

1 годину ago

Хризантеми восени: як правильно висаджувати квіти

Хризантеми вважаються окрасою будь-якої ділянки. Коли вже все відцвіло, вони можуть бути яскравим промінцем на…

1 годину ago