Які новації чекають українців у Польщі: що треба знати

Рада міністрів Польщі на засіданні 30 квітня обговорить проєкт поправок до закону, який продовжуватиме тимчасовий захист для громадян України, які рятуються від війни.

Про це йдеться на сайті канцелярії прем’єр-міністра.

Зокрема мова про проєкт змін до Закону про допомогу громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом та деяких інших актах. Постанови було підготовлено Міністерством внутрішніх справ та адміністрацією спільно з іншими відомствами.

За словами заступника глави МВС Мацея Душчика, після тривалих обговорень Міністерство освіти ухвалило рішення запровадити обов’язкове шкільне навчання для всіх дітей-біженців з України. «Ми поінформували наших українських партнерів, і вони також погодились із цим», – зазначив чиновник.

Він визнав, що близько 200 тис. українських дітей уже навчаються у польських школах, проте достеменно невідомо, скільки з них залишаються поза польською освітньою системою.

Душчик заявив, що виплата допомоги у розмірі понад 800 злотих українським дітям-біженцям буде пов’язана з обов’язковим відвідуванням школи.

Очікується, що уряд Польщі на найближчому засіданні схвалить продовження тимчасових заходів допомоги українським громадянам, які вимушено залишили свою країну через російське вторгнення.

Нагадаємо, Німеччина є одним з головних напрямків як для українських біженців, так і трудових мігрантів. Цього року в країні дозволили працювати на підприємствах і вчити мову одночасно для заохочення працевлаштування. Про це у коментарі «Главкому» розповіла керівниця міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Маргарита Нестеренко. За її словами, зараз спостерігається ефект свідомої міграції біженців. Українці вже обирають не лише ті країни, які близько розташовані, а й де є можливість особистісного розвитку.

Багато українців, додає експертка, переїхали з Польщі до Німеччини, адже зарплати там значно вищі навіть на простій фізичній роботі. Соціальні виплати теж зростають, як показує дослідження «З Польщі до Німеччини. Нові тенденції міграції українських біженців». До слова, кількість українців в Німеччині вже перевищує кількість українців у Польщі.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

43 хв. ago

В Україні випробували унікальний дрон: невидимий для мін

Днями представники силових структур, технічні фахівці і потенційні експлуатанти протестували дрон, який може суттєво допомогти…

6 години ago

Захід зупинить Путіна, якщо він зважиться на ядерний удар – Маломуж

Колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж спрогнозував, як перспектива проведення Росією навчань…

6 години ago

Прогноз погоди на вихідні 18–19 травня: бувало і тепліше

За даними Sinoptik.ua, у більшості регіонів України після затяжного періоду прохолоди нарешті потеплішає, тож можна…

6 години ago

Вибори в США: американці ненавидять політику Байдена, а Трампа як особистість

Видання The Hill пише про те, що президент Джо Байден непопулярний серед виборців. Жодне опитування…

1 день ago

Прибуток найбільших банків Росії впав

Найбільші банки Росії почали сильніше відчувати на собі санкції за війну в Україні: прибуток 20…

1 день ago