У супермаркетах порушують права українців: що не можна робити продавцям

Співробітники супермаркетів та магазинів не мають права змушувати покупців оплачувати пошкоджений чи розбитий товар – вони можуть лише зафіксувати факт пошкодження майна. Однак це стосується лише тих випадків, коли псування товару відбулося випадково.

Це пояснили експерти “Захисту прав споживачів”. Там зазначили: за ст. 17 Закону України “Про захист прав споживачів”, забороняється примушувати споживача купувати продукцію неналежної якості або непотрібного йому асортименту. Відповідно, “ніхто не може змусити вас сплатити пошкоджений або розбитий товар”.

“Якщо товар пошкоджено ненавмисне – тоді законодавство на боці споживачів. Згідно зі ст. 323 Цивільного кодексу України ризик випадкового знищення та випадкового псування майна несе його власник, якщо інше не встановлено договором або законом. Адже покупець не власник, поки не заплатить за товар”, – зазначили експерти.

Водночас, зазначається, якщо представники закладу наполягають на вині клієнта, то мають довести її в суді – адже самостійно стягувати такі виплати вони не мають права. Покупцям у такому разі слід викликати поліцію.

“Рекомендуємо суб’єктам господарювання врахувати можливі ризики пошкодження товару під час його розкладання, покупцям бути обережними, а у разі виникнення спірних ситуацій викликати поліцію”, – підсумували експерти.

Водночас у супермаркетах та інших закладах торгівлі можуть обважувати своїх покупців. Для цього використовуються ваги, які не пройшли повірки. Однак це є порушенням прав споживача, а тому покупці можуть звертатися зі скаргою до Держпродспоживслужби чи суду.

“Купуючи товар, що підлягає зважуванню, звертайте увагу, чи засоби вимірювальної техніки мають повірочне тавро. Якщо ні, то покупець має право вимагати у продавця документи, що підтверджують проходження засобами вимірювання періодичної повірки”, – розповіли експерти “Захисту прав споживачів”.

Якщо товар продається на ринку, наголошується, можна звернутися до його адміністрації – щоб та надала вимірювальні прилади. Адже за правилами торгівлі на ринках, “адміністрація зобов’язана забезпечувати продавців засобами вимірювальної техніки”.

Якщо справність вимірювального приладу не підтверджена, ваші права як споживача виявляються порушеними. У зв’язку з чим можна звернутися до:

  • Держпродспоживслужби;
  • суду.
Романчук Микола

Recent Posts

Пенсії 2025: нові правила та несподівані зміни для переселенців

Уряд України планує внести суттєві зміни до пенсійної системи в рамках проєкту бюджету на 2025…

2 хв. ago

Росіяни стягують резерви до Запоріжжя: генерал оцінив загрозу для міста

Росіяни вже кілька разів вдарили КАБами по Запоріжжю, і «схоже на те, що вони планують…

5 хв. ago

Дівчина може їсти тільки вівсяну кашу: який вигляд вона має у 25 років (фото)

25-річна американка Керолайн Крей бореться з важкою алергією, харчуючись виключно двома продуктами. Життя молодої дівчини поділилось…

26 хв. ago

Податок на заощадження: українців змусять сплатити круглу суму

Підвищення військового збору призведе до зростання податку на депозити. Тобто, українцям доведеться знову платити більше, пише Стіна. Податок…

31 хв. ago

У Чехії з’ясували, з якого регіону України до країни приїхало найбільше біженців

Загалом у 2024 році для отримання тимчасового захисту у Чехії зареєструвалися 320 304 українських біженці (з них…

37 хв. ago

Крила як у птаха, ноги як у павука, а живе під водою: вчені показали дивовижну істоту

Згідно з новим дослідженням, деякі види морських малиновок, дивовижних донних океанічних риб, використовують ноги, вкриті…

40 хв. ago