Пенсіонери на межі: Кабмін забере все до копійки з їхніх банківських рахунків

Уряд розглядає можливість забрати гроші пенсіонерів. Про це йдеться у матеріалі порталу Стіна.

Кабмін радикально взявся за ще одну незахищену категорію населення – пенсіонерів, які були змушені залишити свої будинки через війну та стати переселенцями. Нововведення передбачено у проекті бюджету на 2025 рік, який затвердив Кабінет Міністрів 13 вересня та виніс на розгляд парламенту.

Уряд планує забирати гроші у пенсіонерів-переселенців прямо з банківських рахунків, якщо вони не використовувалися протягом року. Як відомо, багато пенсіонерів внутрішньо-переміщених осіб відкрили свої рахунки в Ощадбанку. А стаття 41 документа зобов’язує Ощадбанк перевести залишки коштів на пенсійні рахунки ВПО, назад до ПФУ.

Для того, щоб уникнути цього, має бути рух коштів на рахунку за останні 12 місяців, тобто протягом 2024 року. Рухом коштів на рахунку вважається зняття готівкових, безготівкових розрахунків або переказів.

Більше того, уряд пропонує забрати гроші з рахунків пенсіонерів-переселенців, які не пройшли фізичної ідентифікації протягом шести місяців з моменту, коли така ідентифікація мала відбутися.

У Мінсоцполітиці уточнили, що це стосується переселенців, зареєстрованих до повномасштабного вторгнення Росії, тобто до 2022 року.

Як відомо, до 2022 року пенсійні рахунки внутрішньо переміщеним особам відкривалися лише в Ощадбанку за наказом уряду. Це звужує коло українців, які можуть залишитись без грошей. Однак це не виключає багатьох можливих проблем та непорозумінь із Ощадбанком. Наприклад, пенсіонер може не знімати свою пенсію довгий час, тому що його банківську картку було заблоковано або втрачено. У цих випадках потрібно терміново звернутися до ПФУ чи Ощадбанку. Якщо це зробити, то держава відновить виплату пенсії. Але порядок поновлення виплат ще не було затверджено Кабміном.

Романчук Микола

Recent Posts

Не користуєтеся опаленням, але платити все одно доведеться: за що можуть виставити рахунок

Якщо українці не користуються опаленням узимку, їм не треба платити за комуналку, проте доведеться платити…

26 хв. ago

Назвав дату ще в 1704 році: у записках Ньютона знайшли передбачення кінця світу

Відомий вчений Ісаак Ньютон передбачив, коли саме може настати кінець світу. Попри те, що пророцтв про…

34 хв. ago

Оскаженіла політика: у Росії істерично прокоментували свою нову ядерну доктрину

Ухвалення Росією нової ядерної доктрини спричинене міжнародною обстановкою - зокрема, "оскаженілою" політикою деяких західних держав. Про це…

38 хв. ago

Автомобіль заправлять “бодягою”: нові акцизи вдарили по якості палива

Нещодавно в Україні збільшили акцизи на паливо, що викликало побоювання експертів про можливе зростання "тіньових"…

1 годину ago

Забезпечила себе до кінця життя: жінка успадкувала “дешеву” картину, яка виявилась шедевром

Героїня телевізійного шоу Antiques Roadshow, в ефірі якого експерти оцінюють вартість антикварних речей, розплакалась від…

1 годину ago

Росія хоче, щоб Трамп, у разі перемоги на виборах, «скасував» два українських закони

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія «буде рада будь-яким ініціативам» для завершення війни в…

2 години ago