Тарифи, податки, субсидії та ціни на пальне: що зміниться в Україні з 1 вересня

Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які цікавляться економічним життям України, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що літо закінчується, а за ним настає осінь. З приходом 1 вересня в Україні набудуть чинності деякі зміни щодо тарифів, субсидій, податків і навіть цін на паливо.

Так, підвищення податків, які планували запровадити з 1 вересня, вочевидь не довго відкладається, адже відповідний законопроект Кабміну поки що не знаходить підтримки у Верховній Раді, де пропонують змінити підхід до підвищення податків. Прийняти його протягом цього тижня буде складно.

Спеціально для наших читачів ми зібрали головні нововведення, які діятимуть в Україні з 1 вересня 2024 року.

Споживання газу. Фото: скрін youtube

Тарифи на електроенергію та газ

У вересні більшість побутових споживачів не відчують підвищення цін на комунальні послуги, електроенергію та газ.

Тариф на електроенергію для населення в Україні збільшили з 1 червня 2024 року з 2,64 грн/кВт-год до 4,32 грн/кВт-год. Він не змінюватиметься до 1 травня 2025 року.

Для тих, у кого встановлено двозонний лічильник, «нічний» тариф на електроенергію становить 2,16 грн/кВт-год.

Не зміняться також тарифи на газ. Вартість газу для побутових споживачів, які обслуговує ДК «Нафтогаз України» (а це 98% споживачів), у вересні залишиться на рівні 7,96 грн. за кубометр. В інших постачальників ціна на газ становитиме від 7,70 до 9,90 грн. за кубометр.

Тарифи на опалення / фото: Freepik

Тарифи на опалення

Не подорожчає й опалення, адже міністр енергетики Герман Галущенко нещодавно повідомив про продовження спеціальних зобов’язань щодо постачання газу для виробників теплової енергії до кінця опалювального сезону 2024/2025 років.

Тарифи на водопостачання

У вересні в деяких невеликих населених пунктах України послуги водопостачання можуть подорожчати, оскільки місцева влада має право самостійно встановлювати тарифи на ці послуги. У великих містах, зокрема й у Кременчуці, тариф на воду для побутових споживачів залишиться без змін.

Тариф на централізоване водопостачання для населення у Кременчуці зараз становить 14,30 грн за кубометр з урахуванням ПДВ, а на централізоване водовідведення – 17,50 грн за кубометр із ПДВ.

Виплати ВПО, фото: Facebook

Виплати ВПО та субсидії

Частина внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у вересні продовжуватиме отримувати фінансову допомогу від держави, незважаючи на чутки про їх скасування. Право на допомогу для вимушених переселенців продовжено ще півроку.

Про це заявила віце-прем’єр-міністр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Вона запевнила, що з 1 вересня виплати залишаться незмінними для всіх, хто раніше мав на них право, зокрема для дітей із числа ВПО, які не навчаються у очному режимі.

У вересні українці продовжуватимуть без змін отримувати субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, абонентського обслуговування, а також на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного палива.

АЗС. Фото: скрін youtube

Пальне подорожчає

З 1 вересня 2024 року зростають акцизні податки на різні види автомобільного палива. Це може спричинити зростання цін на АЗС на 1,5-2 грн за літр.

За прогнозами НБУ, ціни на пальне можуть збільшитись більш ніж на 9% до кінця року. Підвищення акцизів допоможе зменшити дефіцит державного бюджету.

Очікується, що підвищення акцизів у другому півріччі 2024 року принесе до держбюджету додатково 13 млрд грн.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація в Україні: багатодітні батьки не завжди мають право на відстрочку

Терцентри комплектування (ТЦК), коли ідеться про відстрочку для батьків трьох або більше дітей, звертають увагу на заборгованість…

12 секунд ago

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода

У вересні в Україні очікується поступове зниження температури без різких похолодань. Згідно з повідомленням «ТСН», до кінця…

10 хв. ago

ТОП-6 продуктів, які мають стати основою ранкового меню

Вівсянка може чудово вирішити цю проблему, пише EatingWell. Крім неї, є ще кілька продуктів, які можуть стати…

21 хв. ago

Таємна війна РФ проти Ізраїлю: підбурювання та дезінформація

Витік інформації з Агентства соціального проектування (АСП), що базується в Москві, розкриває, яким чином Росія…

36 хв. ago

Трамп натякнув на швидку зустріч із Зеленським, – ЗМІ

Кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп натякнув на можливу зустріч із президентом України…

50 хв. ago

Готуйте гаманці: тарифи на комунальні послуги зростуть

В Україні скоро можуть розпочатися зміни у тарифах на ключові комунальні послуги. Незважаючи на те,…

1 годину ago