В Україні очікується різке подорожчання продуктів через використання генераторів

Використання генераторів у переробній промисловості може призвести до підвищення цін на продукти на 5-10%. Очікується, що цей процес буде поступовим і відбудеться переважно восени. Про це інформує LIGA.net.

У Спілці молочних підприємств України зростання витрат “на генератори” попередньо оцінили у 5-7%. Подібну цифру – щонайбільше до 10% зростання собівартості – прогнозують  переробні підприємства іншої агропродукції. 

Поки що там запевняють, що ці витрати не швидко перейдуть у магазинні цінники.

Найімовірніше, подорожчання через генератори буде у вересні, коли буде сезонне зниження загального “харчового чека”, і пересічний споживач майже не відчує, що компенсує “генераторні” витрати.

Тривалі відключення світла у липні призвели до розривів так званих температурних ланцюжків у процесі доставлення продуктів від виробника до споживача і як результат – псування продуктів.

У липні через проблеми з електроенергією повернення молочної продукції з торговельних мереж на молокозаводи зросло на 20-30%. 

  • 7 червня 2024 року Кабмін анонсував запуск пільгових кредитів для населення на сонячні панелі та вітрові електроустановки потужністю від 1 кВт до 10 кВт. Максимальна сума кредиту може досягати 480 000 грн, максимальний термін кредиту – п’ять років.
  • 13 червня бізнесу відкрили пільгові кредити на генератори та інше енергообладнання. ПриватБанк пропонує мікро- та малому бізнесу кредити до 10 млн грн, середньому – від 10 млн грн.
  • Тоді ж Кабмін уточнив, що банки видаватимуть кредити під 13,5% річних, застава – лише обладнання, що купується.
Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

47 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

49 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

50 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

52 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

54 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

56 хв. ago