В Україні очікується різке подорожчання продуктів через використання генераторів

Використання генераторів у переробній промисловості може призвести до підвищення цін на продукти на 5-10%. Очікується, що цей процес буде поступовим і відбудеться переважно восени. Про це інформує LIGA.net.

У Спілці молочних підприємств України зростання витрат “на генератори” попередньо оцінили у 5-7%. Подібну цифру – щонайбільше до 10% зростання собівартості – прогнозують  переробні підприємства іншої агропродукції. 

Поки що там запевняють, що ці витрати не швидко перейдуть у магазинні цінники.

Найімовірніше, подорожчання через генератори буде у вересні, коли буде сезонне зниження загального “харчового чека”, і пересічний споживач майже не відчує, що компенсує “генераторні” витрати.

Тривалі відключення світла у липні призвели до розривів так званих температурних ланцюжків у процесі доставлення продуктів від виробника до споживача і як результат – псування продуктів.

У липні через проблеми з електроенергією повернення молочної продукції з торговельних мереж на молокозаводи зросло на 20-30%. 

  • 7 червня 2024 року Кабмін анонсував запуск пільгових кредитів для населення на сонячні панелі та вітрові електроустановки потужністю від 1 кВт до 10 кВт. Максимальна сума кредиту може досягати 480 000 грн, максимальний термін кредиту – п’ять років.
  • 13 червня бізнесу відкрили пільгові кредити на генератори та інше енергообладнання. ПриватБанк пропонує мікро- та малому бізнесу кредити до 10 млн грн, середньому – від 10 млн грн.
  • Тоді ж Кабмін уточнив, що банки видаватимуть кредити під 13,5% річних, застава – лише обладнання, що купується.
Ольга Степанова

Recent Posts

В Україні повернуть планові перевірки бізнесу, але не для всіх: кому варто готуватися

Уряд уперше від початку повномасштабної агресії РФ скасував мораторій на перевірки деяких підприємств нехарчової продукції. Це стосуватиметься…

9 хв. ago

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

20 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

35 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

47 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

55 хв. ago

Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють

Шторм "Борис", який пройшов у країнах центральної та східної Європи, спричинив сильні зливи та повені. Величезних…

1 годину ago