В Україні на 3 роки “заморозили” мінімальну зарплату та прожитковий мінімум: що відомо

В Україні було ухвалено рішення на найближчі 3 роки “заморозити” прожитковий мінімум і мінімальну зарплату. Водночас в бюджеті заклали рівень зростання інфляції. Про це заявив експерт “Економічного дискусійного клубу” Олег Пендзин в ефірі “Українського радіо”.

За його словами, кілька тижнів тому український уряд ухвалив бюджетну декларацію на найближчі три роки. Там міститься інформація про те, що буде закладено в державний бюджет у період з 2025 по 2027 рік.

“Там не буде індексуватися ні прожитковий мінімум, ні мінімальна зарплата. Тобто, у зв’язку з відсутністю коштів, 3 тисячі на прожитковий мінімум і 8 тисяч на мінімалку на найближчі три роки “заморожуються”. Водночас тільки у 2025 році, згідно з макроекономічним прогнозом, який закладений у бюджетній декларації, очікується інфляція на рівні 10%”, — заявив Олег Пендзин.

Якщо виходити з цієї логіки, продовжує експерт, у разі, якщо Міністерство соціальної політики проведе розрахунок фактичного прожиткового мінімуму через рік, то він буде вищим, ніж мінімальна зарплата. Водночас в теорії це може не відповідати дійсності.

Представник “Економічного дискусійного клубу” також додав, що наразі Україна живе у стані війни і є величезні виклики для виживання держави, однак “є речі, які точно не можна відкладати на післявоєнний період”.

“Є речі, які мають бути вирішені досить швидко, адже це виживання людей, зокрема тих, хто має ці кошти як єдиний соціальний дохід і перебуває далеко за межею бідності”, — підсумував Олег Пендзин.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

1 годину ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

1 годину ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago