Три області залишаться без газу, якщо Україна зупинить транзит із РФ, — експерт

Країнам Європи та Україні вигідно й надалі підтримувати транзит російського газу. Якщо його не буде в трубах, то українські споживачі потерпатимуть від зростання ціни на доставку і від того, що три області матимуть проблеми з тиском. Про проблеми, які можуть з’явитися після відмови у співпраці з “Газпромом” у 2025 році, співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук розповів на каналі “Новини Live”.

Журналісти поцікавились у Корольчука, що означає пропозиція Азербайджану стосовно транспортування його газу через Україну замість газпромівського. Експерт найперше пояснив, що ця країна не зможе наповнити трубу 2 млрд куб. м, як повідомили у виданні Financail Times. За його словами, це буде той самий російський газ, який спершу куплять азербайджанці, а потім почнуть постачати його у країни ЄС. Водночас він наголосив, що Україні також потрібен транзит. Причина такої ситуації — слід забезпечити певний тиск у трубах, щоб його отримували українські споживачі. Цей тиск забезпечують 15-20 млрд куб. м, які транспортуються зараз.

“Для внутрішніх споживачів необхідний хоча б мінімальний обсяг газу, який у нас зараз, завдяки транзиту, є. Для того, щоб підтримувати відповідний тиск, і щоб цей газ, умовно кажучи, доходив до всіх куточків України”, — сказав він.

Якщо тиску не буде, то з’являться дві проблеми, пояснив експерт. По-перше, подорожчає доставлення газу. По-друге, його буде “проблематично” доставляти у три області:

  • Миколаївську;
  • Одеську;
  • Волинську.

З іншого боку, можна сподіватися на теплу зиму — саме такі зими були два роки поспіль, але експерт це вважає малоймовірним. Тому він наголосив, що українцям вигідно, щоби газ був у трубах. Якщо він там буде, то “обивателя” не цікавитиме його походження.

“Цей план, я думаю, буде реалізований, тому що газ, по-перше, потрібен Угорщині, Словаччині, Австрії, а далі — Балканам, Італії. Для обивателя фактично не буде різниці. Звичайний громадянин України не буде розбиратися, звідки цей газ дійсно йде”, — сказав Корольчук.

Ольга Степанова

Recent Posts

У пологовому переплутали малюків: коли помітили підміну та чим все завершилося

В одній з лікарень Таїланду переплутали немовлят. Батько новонародженої дівчинки запідозрив помилку з боку медичного закладу,…

7 хв. ago

В Україні хочуть “заднім числом” підвищити податки для АЗС, банків та ФОП

В Україні можуть підвищити податки "заднім числом". Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram. Податковий комітет Верховної…

18 хв. ago

АЗС змінили вартість бензину, дизпалива та автогазу: нові ціни

Середні ціни на пальне в Україні станом на 16 вересня 2024 року демонструють різноспрямовану динаміку.…

28 хв. ago

“Сталевий купол”: Туреччина успішно випробувала новітню систему ППО SIPER-2. Відео

Туреччина успішно випробувала новітню систему протиповітряної та протиракетної оборони далекого радіусу дії SIPER-2, відому, як "Сталевий…

39 хв. ago

ЗС РФ атакують Україну зграями “Шахедів”: це може свідчити про 2 моменти, — експерт

ЗС РФ почали запускати по Україні більше дронів-камікадзе типу Shahed, ніж це було раніше. Деталями у…

55 хв. ago

Ходьба як тренування: чому швидкі прогулянки покращують здоров’я та довголіття

Якщо ви стежите за своїм здоров'ям та цікавитеся новими тенденціями у фітнесі, то знаєте, що…

1 годину ago