Три області залишаться без газу, якщо Україна зупинить транзит із РФ, — експерт

Країнам Європи та Україні вигідно й надалі підтримувати транзит російського газу. Якщо його не буде в трубах, то українські споживачі потерпатимуть від зростання ціни на доставку і від того, що три області матимуть проблеми з тиском. Про проблеми, які можуть з’явитися після відмови у співпраці з “Газпромом” у 2025 році, співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук розповів на каналі “Новини Live”.

Журналісти поцікавились у Корольчука, що означає пропозиція Азербайджану стосовно транспортування його газу через Україну замість газпромівського. Експерт найперше пояснив, що ця країна не зможе наповнити трубу 2 млрд куб. м, як повідомили у виданні Financail Times. За його словами, це буде той самий російський газ, який спершу куплять азербайджанці, а потім почнуть постачати його у країни ЄС. Водночас він наголосив, що Україні також потрібен транзит. Причина такої ситуації — слід забезпечити певний тиск у трубах, щоб його отримували українські споживачі. Цей тиск забезпечують 15-20 млрд куб. м, які транспортуються зараз.

“Для внутрішніх споживачів необхідний хоча б мінімальний обсяг газу, який у нас зараз, завдяки транзиту, є. Для того, щоб підтримувати відповідний тиск, і щоб цей газ, умовно кажучи, доходив до всіх куточків України”, — сказав він.

Якщо тиску не буде, то з’являться дві проблеми, пояснив експерт. По-перше, подорожчає доставлення газу. По-друге, його буде “проблематично” доставляти у три області:

  • Миколаївську;
  • Одеську;
  • Волинську.

З іншого боку, можна сподіватися на теплу зиму — саме такі зими були два роки поспіль, але експерт це вважає малоймовірним. Тому він наголосив, що українцям вигідно, щоби газ був у трубах. Якщо він там буде, то “обивателя” не цікавитиме його походження.

“Цей план, я думаю, буде реалізований, тому що газ, по-перше, потрібен Угорщині, Словаччині, Австрії, а далі — Балканам, Італії. Для обивателя фактично не буде різниці. Звичайний громадянин України не буде розбиратися, звідки цей газ дійсно йде”, — сказав Корольчук.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація в Україні: Комітет Ради підтримав заборону на призов обмежено придатних до 25 роківв

Комітет з питань нацбезпеки та оборони Верховної Ради 16 вересня розглянув законопроект про заборону мобілізації обмежено придатних…

10 хв. ago

ФОПам не сподобається: у Раді хочуть скасувати важливе для підприємців положення

У 2025 році фізичні особи-підприємці (ФОП) будуть знову зобов’язані сплачувати Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Нагадаємо,…

25 хв. ago

Ексголову Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під 30 млн грн застави

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав запобіжний захід колишньому голові Дніпропетровської обласної адміністрації Валентину Резніченку у вигляді застави…

37 хв. ago

Путіну тут не місце. Як Ердоган вкотре показав РФ, хто головний

Президента Туреччини важко назвати союзником України, зазначає журналіст Орест Сохар. Але водночас звертає увагу на…

45 хв. ago

Через аномальний паводок у двох польських містах прорвало дамби: людей евакуюють

Шторм "Борис", який пройшов у країнах центральної та східної Європи, спричинив сильні зливи та повені. Величезних…

58 хв. ago

Союзник США очікує втручання Америки, якщо Китай спробує захопити іржавий корабель

Оскільки в Південно-Китайському морі на тлі частих сутичок зростає тиск, Філіппіни проводять лінію: якщо Китай…

1 годину ago