Штрафи до 60 тисяч гривень: за що роботодавці можуть бути покарані

В Україні дотримання правил військового обліку є важливим як під час війни, так і в мирний час. Юристка Ірина Ан пояснила ключові обов’язки, які покладаються на роботодавців. Вона розглянула, які саме вимоги повинні виконувати підприємства, щоб забезпечити належний облік військовозобов’язаних працівників і що загрожує тим, хто ігнорує ці правила.

Серед основних обов’язків — перевірка та зберігання даних працівників, інформування їх про військові вимоги, а також своєчасне повідомлення ТЦК про всі зміни. Юристка також зазначила, що недотримання цих обов’язків може призвести до значних штрафів, що підкреслює серйозність підходу до військового обліку.

Військовий облік. Фото: Youtube

Роботодавці в Україні мають виконувати обов’язки щодо військового обліку, як під час війни, так і у мирний час. Юристка Ірина Ан роз’яснила, що ці обов’язки можна поділити на кілька основних груп:

Перевірка та зберігання даних

Роботодавці повинні регулярно перевіряти та зберігати військово-облікові дані працівників, такі як документи при прийомі на роботу і їх актуалізацію.

Інформування працівників

Потрібно інформувати працівників про правила військового обліку та отримувати підтвердження цього від них.

Повідомлення ТЦК

Українці в ТЦК. Скріншот: YouTube

Роботодавці мають повідомляти територіальні центри комплектування (ТЦК) про найм, звільнення та зміни в облікових даних працівників, а також про тих, хто порушує правила військового обліку.

Оповіщення працівників

Необхідно сповіщати працівників про їх обов’язок відвідувати ТЦК і сприяти їх своєчасному прибуттю.

Якщо ці обов’язки не виконуються, роботодавців можуть оштрафувати відповідно до ч. 3 ст. 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Штрафи можуть складати від 34 000 до 59 500 гривень. Відповідальність несе керівник підприємства або відповідальний працівник.

Ольга Степанова

Recent Posts

У британських поїздах заборонили додатки для знайомств

Один із найбільших залізничних операторів Великої Британії Northern вирішив обмежити можливість своїм пасажирам користуватися в…

7 хв. ago

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

9 хв. ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

33 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

41 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

48 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

53 хв. ago