Штрафи від ТЦК військовозобов’язаним за неоновлення даних: як можна оскаржити

Після 17 липня військовозобов’язаним, які не оновили персональні дані, ТЦК може виписати штраф у 17 000 грн.

Після 17 липня 2024 року кожному громадянину від 18 до 60 років, відомості про якого містяться у Єдиному держреєстрі призовників і який у ТЦК не уточнив свої персональні дані, може бути надіслана повістка поштою. А якщо військовозобов’язаний не з’явиться і проігноруєте лист – штраф. Як його можна оскаржити, розповів для Протокол адвокат Роман Сімутін.

Коли повістка вважатиметься врученою

Відповідно до пункту 41 вказаної постанови належним підтвердженням оповіщення про виклик до ТЦК у разі надсилання повістки поштою є:

  1. День отримання поштового відправлення особою, що підтверджується відміткою про отримання.
  2. День проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення.
  3. День проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання, про яке вона повідомила ТЦК під час уточнення своїх облікових даних.
  4. День проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати відправлення, якщо особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.
  5. День проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відсутність особи за адресою зареєстрованого місця проживання, якщо особа не повідомила ТЦК іншої адреси місця проживання.

Зверніть увагу: чинне законодавство не забороняє ТЦК викликати громадян повістками, надісланими поштою і до спливу 60-денного строку для уточнення персональних даних, тобто до 17 липня 2024 року.

Але у цьому випадку норми про вручення повістки незалежно від її особистого отримання ще не діють і притягнути до адміністративної відповідальності за неявку по повістці можна лише якщо повістку вручили під особистий підпис.

Яка повістка дійсна:

  1. На повістці повинна стояти гербова печатка ТЦК, не «Для довідок», «Для повісток», або факсиміле, а тільки гербова.
  2. Підписана керівником ТЦК та СП або його відділу. Не заступником, уповноваженим, працівником ТЦК чи факсиміле, а тільки оригінальний підпис.
  3. Повинна мати реєстраційний номер з Єдиного держреєстру призовників.

Якщо отримана повістка не має хоча б одного з цих атрибутів – вона є недійсною. А тому таку постанову ТЦК можна буде оскаржити у судовому порядку.

Підстави оскарження

Може бути таке, що під час візиту поштаря ви були на роботі, у відрядженні, у лікарні або вийшли в магазин, за дитиною і він не застав вас у цей час вдома. Поштар проставить відмітку, що ви відсутні за адресою місця проживання і це для ТЦК буде належним підтвердженням вашого оповіщення та підставою для притягнення за ст. 210-1 КУпАП з накладенням штрафу 17 000 грн за неприбуття за повісткою, про яку ви навіть не мали уяви.

Як відбувається на практиці та що варто знати:

  • По-перше, виконання зазначених норм про вручення поштового відправлення залежить від добросовісності працівника пошти.
  • По-друге, якщо поштар навіть приходить до будинку, щоб вручити поштове відправлення, то він не може попасти у під’їзд, оскільки вони обладнані кодовими замками та домофонами. Чекати навіть 10 хвилин, доки хтось з мешканців вийде, він не буде. Стосовно осіб, які проживають у селах, то не у кожному селі є поштове відділення, тільки у досить великих.
  • По-третє, не враховано, що робочий час поштаря збігається з вашим робочим часом. Тому ви перебуваєте на роботі й відсутні у себе вдома з поважних причин. А поштар не може вручити вам повістку, тому ставить відповідну відмітку про відсутність отримувача за місцем проживання.

Тож при оскарженні постанов за ст. 210-1 КУпАП, винесених з підстав неотримання повісток, досліджуються конкретні обставини доставлення поштового відправлення та причини відсутності особи за місцем проживання.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Будьте обережні”: туристів можуть оштрафувати на велику суму за сварку з будь-якою людиною

Сварка партнером або сім'єю під час відпустки в деяких містах Хорватії може обернутися для людей…

10 хв. ago

З’їдаються за лічені хвилини: хрусткі курячі крильця барбекю, на сковорідці або в духовці

Немає нічого кращого, ніж курячі крильця, що шиплять на грилі. Хоча вони виходять не менш…

13 хв. ago

Повертаються 200 або 300: у Раді розповіли про строк служби та проблеми мобілізації

Громадян України, які не надто мотивовані мобілізуватись, насправді не лякає війна як така. Насправді їх демотивує…

24 хв. ago

Суперповістки, штрафи в 17 тисяч, та мобілізація студентів. Головні зміни щодо призову у липні

Липень 2024 року — важливий місяць у плані змін щодо мобілізації. Адже цього місяця почнуть…

32 хв. ago

Майкл Джексон залишив по собі понад пів мільярда доларів боргу

Американський співак Майкл Джексон на момент смерті у 2009 році мав боргів на понад 500…

34 хв. ago

Готуйте від 5100 до 25500 грн: українців штрафуватимуть за музику

Народні депутати зареєстрували законопроєкт, що передбачає внесення змін до статті 155 КУпАП щодо підвищення відповідальності за…

39 хв. ago