Повісток можна не боятися: Рада звільнила від мобілізації чимало українців

В Україні продовжується загальна мобілізація, в рамках якої вручаються повістки чоловікам призовного віку. Але частина з них може бути звільнена від мобілізації. 

Полковник СБУ Роман Костенко повідомив, кого ще звільнять від мобілізації, пише Стіна.

Наразі Комітет Верховної ради з питань нацбезпеки працює над розглядом поправок до законопроєкту про мобілізацію, щоб проголосувати за документ у другому читанні.

Зокрема, комітет схвалив звільнення від призову щодо мобілізації таких категорій громадян:

  • Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє та більше дітей віком до 18 років. Виняток становитимуть особи, які заборгували за аліментами понад три місяці.
  • Жінки та чоловіки, які самі виховують дитину, якщо другий батько помер, позбавлений батьківських прав, визнаний зниклим безвісти, оголошений померлою і т.д.
  • Опікуни, піклувальники, названі батьки, батьки-вихователі, патронатні вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування та їм не виповнилося 18 років.
  • Члени сім’ї осіб з інвалідністю І та II групи.

На засіданні, коли ухвалювалося це рішення, також були присутні міністр соціальної політики, а також заступник міністра охорони здоров’я, їх позиція з цих питань врахована.

Також члени Комітету, за словами Костенка, погодилися, що поліція не має права вручати повістки, правоохоронці лише мають брати участь у заходах щодо оповіщення військовозобов’язаних та резервістів спільно зі співробітниками територіальних центрів комплектування (ТЦК).

Депутати підтримали надання права засудженим, звільненим від покарання з виправним строком, за їх бажанням бути призваними на військову службу на заклик під час мобілізації.

Ольга Степанова

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

3 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

11 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

18 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

24 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

30 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

41 хв. ago