8 березня вихідний в Україні: чи свято вже скасували

Попри перехід ПЦУ на новоюліанський календар та зміну дати деяких церковних свят, Міжнародний жіночий день 8 березня й надалі продовжують святкувати в Україні.

Про це повідомляє “Апостроф”.

Розмови про скасування цього свята в України почали вестися після повномасштабного російського вторгнення. Мовляв, святкування цього дня – комуністична традиція та радянська спадщина. При цьому традиціоналісти наголошуються, що святкування 8 березня з’явилося ще задовго до СРСР та має на меті лише вшанування жінок без будь-якого ідеологічного підґрунтя.

Варто зазначити, що у лютому 2023 року деякі члени Верховної Ради висунули ініціативу щодо внесення поправок до Кодексу законів про працю, спрямованих на скасування Міжнародного жіночого дня (8 березня) та Дня праці (1 травня). Проєкт закону під номером 9009 був зареєстрований у парламенті, однак після року він досі перебуває на розгляді в комітеті.

Тож, 8 березня в Україні й надалі залишається державним святом, що передбачає офіційний вихідний цього дня. Однак через воєнний стан, введений в Україні з лютого 2022 року, ця норма не працює. І вихідними днями на свята є лише ті, що припадають на суботу чи неділю.

Однак, ця норма застосовується лише до державних підприємств і установ. Приватні компанії мають право встановлювати свої власні правила щодо надання вихідних у святкові дні на свій власний розсуд.

Варто зазначити, що попри те, що 8 березня в Україні залишили, 9 травня, вже не є державним святом в України. А День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років в Україні почали відзначати разом з цивілізованим світом 8 травня.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

5 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

12 хв. ago

Нові правила грошових переказів: оштрафують за “три копійки”

Все більше громадян стикаються з ризиком блокування своїх банківських карток. Бухгалтер Ольга Кулик пояснює, що…

23 хв. ago

Валерій Залужний не підтримує мобілізацію молоді віком 18-25 років

Колишній головнокомандувач ЗСУ,а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний заявив, що мобілізація молоді 18-25…

43 хв. ago

Доведеться не жити, а виживати: Кабмін хоче “заморозити” пенсії українців

В Україні наступного року заплановано зниження витрат на соціальну сферу. Зокрема, вже відомо про заморожування мінімальної заробітної…

49 хв. ago

Столтенберг заявив, що в перші дні війни Зеленський ховався в бункері від “російських убивць”

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг згадав про те, як познайомився з президентом України Володимиром…

1 годину ago