Ваші рахунки можуть арештувати за борги по ЖКГ в Україні, навіть якщо ви за кордоном

Що робити, якщо у квартири кілька власників, хто повинен платити борги за комунальні послуги і що робити, якщо один платить за всіх, а інші просто цим користуються. Про це розповіла адвокат Віра Тарасенко. 

Платити комунальні платежі мають абсолютно всі повнолітні власники даної квартири чи будинку та абсолютно всі зареєстровані там повнолітні особи, незалежно від того, є вони власниками даного житлового приміщення чи ні. Платити за комунальні послуги доведеться незалежно від того, чи проживаєте ви зараз у вашій квартирі або ж перебуваєте за кордоном. На жаль, це так. Як би сумно не звучало. Тож не хочете платити борги ЖКГ – не ставайте власником житлового приміщення або не прописуйтесь там. Іншого способу уникнути оплати не буде,” – сказала Віра Тарасенко. 

Всі повнолітні власники та прописані мають оплачувати послуги ЖКГ солідарно. Це означає, що комунальні служби мають право стягувати борги з будь-якого з таких повнолітніх власників або прописаних, а вже він має право вимагати від інших їхню частину, якщо вважає, що заплатив за всіх.

Що робити, якщо один платить за всіх

Часто практично буває так, що у сім’ї одна людина працює, має офіційний заробіток, інші ж нічого не роблять. За підсумками тепломережі чи інші комунальні організації звертаються до суду. Отримують рішення про стягнення боргу солідарно із усіх прописаних там. Відправляють його на виконання. Виконавець, не довго думаючи, блокує всі розрахункові рахунки та банківські картки. І той, хто має офіційний дохід, майно та гроші на карті страждає першим. У решти, які нічого не робили до цього і не стали робити і після, нічого не змінилося. Їм все одно на заблоковані карти та майно, якого вони не мають. І вони нічого платити не збираються.

А страждає лише один. У якого все є і який не хоче вічно жити із заблокованими рахунками. Тому він стає перед нелегким вибором, чи миритися з вічними обмеженнями, чи заплатити борг у виконавчу службу за всіх і зняти арешти. І активна діяльна людина зазвичай вибирає друге – платить за всіх. І знімає арешти. Після чого у нього виникає запитання, а як мені платити лише за себе. Або як потім з решти отримати їхню частину. Вихід із цієї ситуації є, але не такий простий, як хотілося б.

“Якщо у рішенні суду написано стягнути борг солідарно, то заплатити лише за себе не вийде. Прийде платити всю суму відразу. Тому що, якщо ви її порахуєте та поділіте, наприклад, на чотирьох, сплатите свою частину, борг все одно висітиме і арешти не знімуться. Але закликати інших до дисципліни все ж таки можна. Після оплати боргу вами за всіх ви у кожного з повнолітніх власників або прописаних має право вимагати повернути вам їхню частину. І якщо вони цього не зроблять, то вже ви маєте право звернутися до суду та стягувати з кожного їх частину оплати за комунальні послуги, які Ви змушені були заплатити за всіх відразу. Після чого направити це рішення на виконання і нехай вічно живуть із заблокованими картками та майном, або нехай борги стягуються з їхніх пенсій, доки не буде повного повернення. І, на жаль, це вже не проблема тепломереж, розумітися на вашій родині. Це більше проблема ваша. Але проблема вирішується, щоправда, треба попрацювати”, – зазначила адвокатка.

Романчук Микола

Recent Posts

Байден 40 хвилин чекав у черзі, щоб достроково проголосувати на підтримку Гарріс

Президент США Джо Байден взяв участь у достроковому голосуванні на президентських виборах, підтримавши Камалу Гарріс,…

5 хв. ago

Тепер ухилянтів загрібатимуть дуже швидко: Кабмін посилив правила військового обліку

Кабінет Міністрів України ухвалив нові правила, які суттєво змінюють систему військового обліку та посилюють контроль…

13 хв. ago

У Китаї створили чип для виявлення радіації: його можна встановити навіть у смартфон

Китайська атомна компанія Astate оголосила про початок масового виробництва першого у світі чипа, здатного виявляти…

18 хв. ago

“Я побачила рай і край пекла”: жінка після клінічної смерті повернулася з важливим посланням

68-річна американка Шарлотта Холмс з Канзасу розповіла, як під час клінічної смерті її душа пройшла…

21 хв. ago

Таксі у Львові працюватимуть у комендантську годину: як працюватимуть Bolt і Uklon

Львівська міська влада ініціює пілотний проєкт, який дозволить жителям користуватися таксі Bolt та Uklon у…

29 хв. ago

Знову блекаут?: в Україні почали відключати світло

Одразу у двох областях України запровадили графіки аварійних відключень. Що буде зі світлом в Україні…

57 хв. ago