Майже половина українців (49%) змінила харчові звички через повномасштабне вторгнення Росії. Високі ціни, стрес і постійні атаки змушують людей економити на їжі та змінювати раціон, показують дані Gradus Research.
Найбільше зміни відчули молоді люди віком 18-34 років, з яких 54% відзначили зміни у харчуванні. Основна причина — стрес (83%), що призводить до нерегулярного харчування, вживання нездорової їжі та втрати апетиту. Серед ключових змін:
За результатами опитування, 19% респондентів стали частіше вживати алкоголь, що теж є наслідком стресу та напруги, пов’язаної з війною.
Через зростання цін 64% українців обирають дешевші продукти, а 59% надають перевагу продуктам тривалого зберігання через можливі відключення світла. Також 50% українців почали частіше споживати холодну їжу, щоб зекономити ресурси.
Серед найбільш “економних” категорій продуктів — кондитерські вироби (49%), риба та морепродукти (48%). Дехто обмежив себе навіть у базових продуктах, таких як хліб, олія та овочі. Ця тенденція особливо відчутна серед людей віком від 56 років, де 77% змушені зменшувати витрати на їжу.
Понад місяць в Україні стрімко дорожчає картопля — наразі ціна на неї вже втричі перевищує минулорічну. Зросли ціни й на огірки та фрукти, тоді як капуста почала дешевшати.
У разі вступу Північної Кореї у війну РФ проти України, Сполучені Штати не накладатимуть нові обмеження на…
У Верховній Раді планують дозволити спрощення умов для накладення заочних штрафів від ТЦК і арешту…
У центрі Варшави відкрили інсталяцію "Алея героїв", присвячену українським військовим, яка викликала значне обурення серед українців.…
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про посилення військового обліку, доручивши поліції, СБУ та розвідувальним органам…
48-річна Ловіс Сьоберг провела шість днів у австралійських Сніжних горах після укусу отруйної змії. Знайдена…
Депутат Київради Леонід Ємець заявив, що низькі зарплати штовхають суддів і прокурорів на отримання хабарів.…