Майже половина українців (49%) змінила харчові звички через повномасштабне вторгнення Росії. Високі ціни, стрес і постійні атаки змушують людей економити на їжі та змінювати раціон, показують дані Gradus Research.
Найбільше зміни відчули молоді люди віком 18-34 років, з яких 54% відзначили зміни у харчуванні. Основна причина — стрес (83%), що призводить до нерегулярного харчування, вживання нездорової їжі та втрати апетиту. Серед ключових змін:
За результатами опитування, 19% респондентів стали частіше вживати алкоголь, що теж є наслідком стресу та напруги, пов’язаної з війною.
Через зростання цін 64% українців обирають дешевші продукти, а 59% надають перевагу продуктам тривалого зберігання через можливі відключення світла. Також 50% українців почали частіше споживати холодну їжу, щоб зекономити ресурси.
Серед найбільш “економних” категорій продуктів — кондитерські вироби (49%), риба та морепродукти (48%). Дехто обмежив себе навіть у базових продуктах, таких як хліб, олія та овочі. Ця тенденція особливо відчутна серед людей віком від 56 років, де 77% змушені зменшувати витрати на їжу.
Понад місяць в Україні стрімко дорожчає картопля — наразі ціна на неї вже втричі перевищує минулорічну. Зросли ціни й на огірки та фрукти, тоді як капуста почала дешевшати.
Аромат улюблених парфумів може створювати настрій, викликати приємні спогади та підкреслювати індивідуальність. Але у їхньому…
Починаючи з березня 2025 року в Україні пенсії можуть бути зменшені до 50%, незважаючи на…
Побутовим споживачам газу необхідно здійснити обов'язкову процедуру, щоб уникнути можливих непорозумінь з платіжками та іншими…
В Україні триває загальна мобілізація, проте деякі категорії громадян можуть бути звільнені від обов’язкової служби.…
З 24 березня 2025 року на автомобільних дорогах України запрацюють додаткові 40 комплексів автоматичної фіксації…
В Україні різняться дати весняних канікул у школах, зважаючи на воєнний стан і особливості навчального процесу.…