САП підтримала законопроєкт про угоду зі слідством для топкорупціонерів

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) висловила підтримку законопроєкту №12039 про угоди зі слідством у корупційних справах, який Верховна Рада ухвалила у першому читанні. У САП вважають, що цей законопроєкт сприятиме ефективній роботі антикорупційних органів і дозволить карати не лише окремих правопорушників, а й усіх їхніх спільників. Про це заявила пресслужба САП.

Згідно із законопроєктом, якщо обвинувачений співпрацює зі слідством, викриває співучасників злочину і відшкодовує завдані збитки, йому може бути призначено менший строк ув’язнення, ніж передбачено статтею, але не менше одного року. Крім того, законопроєкт передбачає можливість звільнення від покарання з випробуванням для тих, хто укладає угоди зі слідством щодо корупційних правопорушень із санкцією до 8 років позбавлення волі, за умовою викриття співучасників і компенсації збитків.

Однак законопроєкт чітко обмежує одночасне застосування зменшення покарання і звільнення від покарання з випробуванням – обидві ці опції одночасно використовувати не дозволяється.

Зміни у розмірах штрафів і конфіскація майна

Порівняно з першою редакцією, до проєкту внесли зміни, що підвищують розміри штрафів. За укладення угоди щодо тяжкого злочину штраф може сягати 102 мільйонів гривень, а за особливо тяжкий злочин — 204 мільйонів гривень. Крім цього, законопроєкт передбачає можливість конфіскації майна обвинуваченого, якщо це буде погоджено в угоді.

Керівники САП та НАБУ, Олександр Клименко та Семен Кривонос, висловили впевненість, що узгоджена версія законопроєкту №12039 сприятиме більш ефективному і системному покаранню топкорупціонерів, а також повноцінному відшкодуванню збитків, завданих суспільству.

Історія законопроєкту та скандальні обговорення

Нагадаємо, 9 жовтня 2024 року Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №12039, що передбачає співпрацю підозрюваних зі слідством через викриття спільників і додаткові покарання у вигляді штрафів. Законопроєкт також встановлює можливість зниження терміну ув’язнення для співучасників корупційних схем.

Цей законопроєкт замінив скандальний законопроєкт №11340, ухвалений ще 18 липня 2024 року, який дозволяв корупціонерам відкупитися від покарання через угоду зі слідством, сплативши штраф від 204 тисяч до 204 мільйонів гривень. Антикорупційні органи гостро розкритикували цей документ, вказавши на його корупційні ризики.

Романчук Микола

Recent Posts

Вчені відкрили новий вид змій та назвали його на честь Леонардо Ді Капріо

Нещодавно відкритий вид зубастої змії в Західних Гімалаях був названий на честь голлівудського актора Леонардо…

5 секунд ago

Ціни на оренду житла в Україні: які міста в лідерах за цінами

В Україні ціни на оренду житла продовжують зростати, і серед лідерів за вартістю оренди опинилися…

2 хв. ago

Мобілізація їх не торкнеться: кого з українців ТЦК не чіпатиме – роз’яснення юристів

В Україні є певні категорії громадян, яких не можна мобілізувати примусово, нагадують юристи. Відповідно до…

7 хв. ago

Безугла заявила про переведення частини військових медиків у піхоту

Народна депутатка Мар'яна Безугла заявила, що Генеральний штаб Збройних сил України розпорядився перевести п'яту частини медиків із…

12 хв. ago

“Золотий м’яч-2024”: Родрі з “Манчестер Сіті” став найкращим гравцем року

28 жовтня у паризькому театрі "Шатле" відбулася 68-ма церемонія вручення "Золотого м'яча", який щорічно присуджує…

17 хв. ago

Ізраїль визнав терористами агентство ООН у справах палестинських біженців

Ізраїль визнав Близькосхідне агентство ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (БАПОР) терористичною організацією…

23 хв. ago