Нардепи пропонують штрафувати і арештовувати рахунки ухилянтів без протоколів та суду

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував прийняти в першому читанні законопроєкт №12093, яким пропонується спростити механізм притягнення до відповідальності ухилянтів за порушення правил військового обліку та законодавства про мобілізацію. Про це повідомляє «Судово-юридична газета».

Так, розширюється коло випадків, коли може накладатися заочний штраф без складення протоколу. У змінах до статті 258 КУпАП прямо передбачається, що повернення виклику ТЦК з відмітками про невручення чи відмову в отриманні є підставою для того, аби не складати протокол, а відразу винести постанову про «заочний штраф».

«Протокол не складається у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУпАП, розгляд яких віднесено до компетенції ТЦК, якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття на виклик ТЦК, будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у ТЦК підтвердних документів про отримання особою виклику або про повернення виклику з відмітками про невручення чи відмову в отриманні» – зазначено у законопроєкті.

У разі повернення «Укрпоштою» неврученого виклику військовозобов’язаному ТЦК зможе відразу скласти постанову про штраф, без необхідності складати протокол.

Також встановлюється, що доказами по справі будуть відомості та реєстрова інформація Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг». У разі ж прийняття законопроекту, буде існувати безпосередня норма, відповідно до якої ТЦК зможе прикласти витяг з Реєстру, який доводитиме, що особа не оновила дані, не оновила їх у встановлені строки або ж інформація про таку особу взагалі відсутня в «Оберіг».

Зокрема, передбачається, що справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210 і 210-1 КУпАП, можуть також розглядаються за місцем перебування на військовому обліку особи, яка вчинила таке адміністративне правопорушення або за місцем їх виявлення.

Крім того, встановлюється, що у разі несплати штрафу особою, що вчинила правопорушення, передбачене статтями 210, 210-1 КУпАП, протягом 30 днів з дня набрання законної сили постановою про накладення адміністративного стягнення, така постанова підлягає примусовому виконанню. Таким чином постанова ТЦК буде направлятися виконавцю, який зможе відразу відкрити виконавче провадження, арештувати рахунки ухилянта та здійснити інші дії щодо забезпечення стягнення.

Романчук Микола

Recent Posts

Король Великої Британії змінив раціон харчування через боротьбу із раком

Король Великої Британії змінив раціон харчування після новини про рак. Він на якийсь час відмовився від обіду,…

4 хв. ago

У Москві з’явився новий фонтан із бруду та палок

У понеділок, 28 жовтня, в Росії у центрі Москви з-під землі піднявся величезний стоп бруду.…

5 хв. ago

Вибори у Болгарії: проросійська партія зазнала поразки

На дострокових парламентських виборах у Болгарії, що відбулися 27 жовтня, проросійська та націоналістична партія євроскептиків…

13 хв. ago

Мобілізація в листопаді кардинально зміниться: бронь від призову скасують

Українські компанії незабаром можуть втратити статус «критично важливих», який дає їм право бронювати співробітників та…

24 хв. ago

Податківці щомісячно беруть хабарі на мільярди гривень – Ніна Южаніна

У суді платникам легше знайти правду, ніж у податковій. Такий висновок можна зробити за результатами…

26 хв. ago

Анджеліна Джолі боїться впливових друзів мстивої Дженніфер Еністон

Голлівудська зірка представляє фільм «Марія» про оперну діву Марію Каллас. Кінокритики пророкують Анджеліні багатий урожай у…

30 хв. ago