З 1 серпня частина українських студентів втратять право на відстрочку від мобілізації

Мобілізація в Україні триває протягом всього періоду воєнного стану, охоплюючи чоловіків віком від 18 до 60 років, яких ВЛК визнала придатними для військової служби. Розглянемо, як проходитиме мобілізація студентів згідно з новими правилами.

Кого зі студентів можуть мобілізувати – список

Для того щоб зрозуміти логіку призову учнів, важливо розуміти, хто має право на відстрочку – студенти, наприклад, які навчаються за денною формою, все ще не можуть бути призвані до лав ЗСУ.

Однак абсолютно всі студенти вечірньої та заочної форми освіти не мають права на відстрочку. Також, згідно з новими правилами, аспіранти, які навчаються на контрактній основі за денною формою, матимуть право на відстрочку, а ось ті, хто вступає до аспірантури на контракт із вечірньою або заочною формою навчання, не мають можливості з 1 серпня оформити відстрочку від служби. 

Річ у тім, що під час такого “переходу” порушується послідовність здобуття освіти, а навчальний заклад може передавати дані про таких студентів до ТЦК.

Важливо запам’ятати, що чинне законодавство України гарантує, що відстрочка від мобілізації для студентів буде актуальною для всіх, хто навчається за денною або дуальною формою за гроші держави – тобто, на бюджетній основі.

Чи можливий виїзд чоловіків з України як студентів

З огляду на той факт, що мобілізація студентів теж видозмінюється, варто розуміти, чи можуть українські студенти виїхати за кордон, якщо вони хочуть здобувати освіту в закордонному навчальному закладі. Відповідь “так”, але важливо дотриматися низки вимог:

  • вік від 18 до 22 років;
  • не був мобілізований;
  • учасник академічної мобільності терміном на 1 семестр;
  • навчається у ВНЗ на денному;
  • отримує ступінь бакалавра будь-якої спеціальності (або магістра медичного, фармацевтичного чи ветеринарного спрямування).

Крім перерахованих вище правил, потрібно мати:

  • е-квиток студента;
  • завірену копію договору з іноземним університетом про прийняття на програму академічної мобільності;
  • довідку від ТЦК;
  • довідку від навчального закладу про направлення учасника програми академічної мобільності для навчання в іноземному виші.

Перевіряйте, щоб у довідці від вишу був зазначений термін навчання, підстави для співпраці, відсутність негативних оцінок, факт складання всіх іспитів, а також документально підтверджений рівень знання іноземної мови. Якщо у студента на руках будуть усі потрібні документи, він без проблем зможе перетнути кордон.

Ольга Степанова

Recent Posts

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

53 секунди ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

6 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

13 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

23 хв. ago

“Ви на приколі?”: Тищенко бурхливо відреагував на нове рішення суду (відео)

Нардепу Миколі Тищенку продовжили запобіжний захід ще на два місяці у вигляді цілодобового домашнього арешту. Це рішення…

24 хв. ago

Тепло і сонце перед вихідними: прогноз погоди на 20 вересня потішить українців (карта)

У п'ятницю, 20 вересня, в Україні очікується спокійна, тепла і сонячна погода. Практично по всій…

29 хв. ago