Як швидко охолодитися в спеку навіть без кондиціонера: корисні лайфхаки

Цьогорічна липнева спека б’є всі рекорди. З відключеннями світла ситуація стає ще гарячішою – про кондиціонери та вентилятори лишається тільки мріяти.

Але охолодитися можна навіть без побутових приладів. Експерти пояснили, як пережити високі температури, не завдаючи шкоди планеті та економлячи електроенергію.

Екстремальні погодні явища, такі як теплові куполи, де атмосфера затримує тепле повітря, створюючи небезпечно високі температури, стають нормою. Відповідно до статті в The New England Journal of Medicine, “зміна клімату спричиняє глобальне підвищення середніх температур і збільшення частоти, тривалості та інтенсивності екстремальних спекотних періодів, що призводить до безпрецедентного рівня тепла”.

У 2023 році в США було зафіксовано приблизно 11 000 смертей від спеки. Симптоми гіпертермії, або теплової хвороби, включають запаморочення, нудоту, прискорене серцебиття та непритомність. Тепловий удар – це найважча ітерація, яка може призвести до відмови органів, пошкодження мозку та смерті.

Є кілька простих лайфхаків для охолодження. Спочатку візьміть невеликий рушник, ретельно його намочіть і відіжміть. Сформуйте з вологого рушника форму підкови та покладіть його в морозильну камеру приблизно на годину. Покладіть рушник на шию для охолодження. Були проведені експерименти із багатьма різними тканинами: бавовною, кухонними рушниками, типовими ганчірками для прання та синтетичним поліестером. Усі вони надто швидко висихають і стають теплими. Але рушники, виготовлені з м’якого, добре поглинаючого матеріалу, який називається віскоза (одержується з деревної целюлози), залишаються вологими та прохолодними більше години за спекотних температур.

Чому це працює: артерії, які постачають кров у голову та мозок, проходять по кожній стороні шиї та є однією з наших точок пульсу, де кровоносні судини знаходяться близько до поверхні шкіри. Коли ви застосовуєте холодний компрес до точки пульсу, виникає миттєвий ефект охолодження. Одне дослідження, опубліковане в The Journal of Athletic Training, також показує, що під час фізичного навантаження охолодження основи шиї, де знаходиться центр терморегуляції, зменшує наше сприйняття теплового дискомфорту.

Наповніть миску крижаною водою і намочіть ноги. Поєднайте цю пораду з порадою № 1, і ви впораєтеся зі спекою.

Чому це працює: у нас є точки охолодження на маківці або на стопах і щиколотках. Дослідження показують, що занурення ніг у прохолодну воду є ефективним способом зниження внутрішньої температури тіла.

Наповніть пляшку з розпилювачем рівними частинами води та гамамелісу, а потім додайте приблизно 15 крапель будь-якої комбінації ефірної олії м’яти перцевої, м’яти або евкаліпта.

Шкіра є найбільшим органом нашого тіла, і підтримка її вологості сприяє охолодженню через випаровування. Ментолові олії активують чутливі до холоду рецептори.

Зробіть вологі серветки. Почніть із наповнення великої каструлі водою. Потім додайте кілька крапель вашої улюбленої ефірної олії. Занурте в воду бандани, кухонні рушники або мочалки. Залиште їх в ароматерапії приблизно на 30 хвилин. Злегка відіжміть їх і складіть у велику банку. Поставте в холодильник. Беріть серветку в будь-який час, коли вам потрібне швидке охолодження.

Щедро збризніть простирадло охолоджуючим спреєм або простою водою. Складіть його і покладіть в морозилку за годину до сну. Ця техніка забезпечує швидкоплинний (від 15 до 30 хвилин) сплеск охолодження, якого має вистачити, щоб поринути у сон.

Ольга Степанова

Recent Posts

Штраф 50 тисяч і конфіскація авто: за яке порушення водій може отримати максимальне покарання

В Україні за керування транспортним засобом у нетверезому стані передбачені суворі штрафні санкції. Згідно з…

3 хв. ago

“Відібрали все”: нардепи скиглять через начебто низку зарплату

Заробітна плата народних депутатів України становить близько 51 тисячі гривень на місяць. Ця сума значно…

12 хв. ago

У Лівані масово вибухає техніка: понад сотню людей поранено (фото, відео)

У Бейруті знову вибухнули пристрої радіозв'язку пов'язані з членами ліванської «Хезболли». Про це повідомляє Sky News Arabia.…

19 хв. ago

Ліниві хачапурі для перекусу: готуються на сковороді 10 хвилин

Домашні хачапурі можна готувати як у духовці, так і на сковороді. Дуже важливо – приготувати вдале тісто,…

26 хв. ago

Rolls-Royce, Bentley та Lamborghini: які елітні авто купують українці у 2024 році

В Україні під час повномасштабної війни росте попит на дорогі едітні автомобілі. У 2024 році…

35 хв. ago

Ексглава МЗС Польщі розкритикував Варшаву за “політику гієни” щодо України

Ексміністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович розкритикував політику уряду Дональда Туска щодо України. Він назвав…

44 хв. ago