Українців чекають пенсійні потрясіння: що зміниться незабаром

Іноді люди зі строковою інвалідністю не можуть пройти повторну медичну експертизу та поновити свою довідку через воєнний стан або через те, що вони живуть за кордоном чи в зоні бойових дій. Уряд вирішив, що для таких осіб строк дії інвалідності продовжується до кінця воєнного стану.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України, повторний огляд, що мав би відбутися під час воєнного стану, переноситься на час після його закінчення, але не пізніше шести місяців після його припинення, якщо немає можливості направити осіб на медико-соціальну експертизу.

людина з інвалідністю, фото pxhere

Інвалідність та ступінь втрати працездатності продовжуються до кінця шостого місяця після закінчення воєнного стану, якщо раніше не проведено повторний огляд.

Держава забезпечила правові підстави для проведення медико-соціальної експертизи під час воєнного стану. Це дозволяє людям з інвалідністю продовжувати отримувати пенсії, соціальні допомоги, реабілітаційні послуги та користуватися іншими пільгами без повторного огляду.

Соціальні виплати. Фото: youtube

Однак, іноді органи Пенсійного фонду не дотримуються законодавства і припиняють виплату пенсії по інвалідності, а в деяких випадках навіть вимагають повернути нібито помилково нараховані кошти. Це може бути незаконним, якщо особа не могла пройти повторний огляд.

У таких випадках варто звернутися до Пенсійного фонду області з заявою про відновлення виплат, додавши документи, що підтверджують неможливість переогляду.

Якщо Пенсійний фонд відмовляється відновити виплати, можна звернутися до адміністративного суду, щоб оскаржити бездіяльність та отримати належні виплати по інвалідності.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago