Розкрито причини мобілізації чоловіків до 25 років з обмеженою придатністю: роз’яснення

Чоловіки, визнані раніше обмежено придатними, можуть бути мобілізовані, навіть якщо їм немає 25 років. Міноборони України підтвердило це у відповідь на запит одного з народних депутатів. ЗМІ звернулися до адвоката Романа Сімутіна, щоб з’ясувати, чому так відбувається.

Деталі

Далі – слова експерта

Ця прогалина не з’явилася от зараз. Вона вже існувала, ще з початку повномасштабного вторгнення. У законі про військовий обов’язок та військову службу зазначена дивна річ. Ми розуміємо, що є резервісти, тобто ті, хто закінчив військову кафедру, і їх можна мобілізувати в будь-якому віці до 25 років, бо у них є офіцерське звання і вони є військовозобов’язаними. Разом з тим, людей, які до цього проходили ВЛК і були визнані обмежено придатними, зараховують в запас, тобто вони також стають військовозобов’язаними. І цю прогалину досі не виправили, вона з’явилася не в новому законі про мобілізацію. 

У мене в практиці вже було кілька випадків, коли людей мобілізували у 23 роки, бо вони були обмежено придатними. З цим нічого не зробиш, не оскаржиш, адже це врегульовано законодавством. Відповідно до нього, все правильно. Суд у таких випадках підтверджує, що людину мобілізувати можна, адже це прописано в законі. 

Нагадаю, що всі військовозобов’язані поділяються на категорії: призовники (до 25 років), резервісти й ті, хто в запасі. Призовники не підпадають під призов до 25 років, на відміну від двох інших категорій.

У цій нормі немає жодної логіки. Коли її було прийнято, на це не звернули уваги. Я не знаю, чому так відбувається, але до цього часу цю норму не виправили. Уже були розмови про врегулювання питання, але до цього часу нічого не змінилося. Чомусь так сталося.

У мирний час обмежено придатних знімають з обліку, їх просто до повномасштабної війни ставили в запас. Фактично переносили зі статусу призовника в статус того, що в запасі, адже він у воєнний час він вважається придатним до служби. 

Ольга Степанова

Recent Posts

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

5 хв. ago

У Києві погіршився стан повітря: у чому причина

У Києві вранці 20 вересня фіксують тимчасове погіршення стану повітря. Ймовірною причиною називають пожежі в…

30 хв. ago

Politico: Грузія може втратити безвізовий режим із ЄС

Європейський Союз готовий призупинити дію безвізового режиму для громадян Грузії через відступ від демократії та…

41 хв. ago

Дешевше не їздити: як зміниться вартість автогазу до кінця року

Власникам автомобілів з ГБО слід готуватися до суттєвого зростання цін на скраплений газ до кінця…

54 хв. ago

Мобілізація в Україні: скільки діє “броня” від призову

В Україні військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від мобілізації на строк до 90 днів, як повідомляє…

1 годину ago