Повноцінне світло за 12 тисяч гривень: підліток з Києва зібрав домашню електростанцію

17-річний киянин Денис Кучерук облаштував у себе в квартирі “домашню електростанцію”, аби мати можливість працювати за комп’ютером без світла та забезпечувати свої ґаджети. На балконі звичайної багатоповерхівки прикріпив сонячні панелі, встановив акумулятор та інвертор вдома. А на усі витратні матеріали та техніку витратив близько 12 тисяч гривень: саме стільки коштує “електростанція” на 540 Вт на годину з генерацією 100 Вт на годину в години пік.

Про київського розумника пише видання ШоТам. 17-річний Денис Кучерук цікавиться ІТ, зокрема, програмуванням, системним адмініструванням та кібербезпекою. А ще, цікавиться напрямками фізики, що пов’язані з електрикою.

Перш за все, Денис придбав панель, яка може забезпечити роботу роутера, зарядку телефонів та настільну лампу. Вся інша енергія компенсується від акумулятора. Денис каже, що з 7:00 до 14:00 цього цілком вистачає. Аби зібрати домашню електростанцію, хлопець купив алюмінієві кутники та пластини, а також дві пари болтів з гайками. Просвердлив у пластинах отвори потрібного розміру та зробив кріплення. Шурупами прикрутив це кріплення до балкону, вивісив сонячну панель за вікном і зафіксував її, прикріпивши джгутами до кріплення.

“Воно висить під правильним кутом і не збивається навіть за сильного вітру”, — підсумовує Денис.

Хлопець називає сонячні панелі додатковим девайсом, адже вони досить нестабільні та залежать від природних умов. Вони дуже вибагливі до клімату, а найкраще працюють при нульовій хмарності та 25 градусах тепла, що в умовах Києва трапляється нечасто. Дроти від панелі протягнуті через ущільнювач вікна, щоб не пропускати холод чи тепло з вулиці, та підімкнені до сонячних подовжувачів і до контролера.

Для роботи “домашньої станції”, крім панелей і сонячного контролера, необхідний автомобільний акумулятор та інвертор з чистою синусоїдою. Він перетворює напругу з автомобільного акумулятора в класичний струм, як з розеток, який можуть сприймати стандартні девайси, що живляться від 220 вольт.

Інвертор хлопець купив минулого року за 3,7 тис грн на AliExpress. Автомобільний акумулятор коштував 4 тис грн, сонячний контролер — 300 грн, а вживана сонячна панель — ще 3 тис грн. Виходить близько 12 тис грн за 540 Вт на годину з генерацією 100 Вт на годину в години пік. Проте хлопець рекомендує купляти більш вартісні девайси, якщо це дозволяє бюджет. Наприклад, цей сонячний контролер утричі дорожчий, але й більш ефективний у роботі.

Разом з інвертором у Дениса працює безперебійник, аби під час вимкнення можна було користуватися комп’ютером без перерви. Коли світло вимикають, то хлопець перемикає розетку від безперебійника в інвертор, і тоді всі девайси, які були підключені до мережі, живляться вже від нього.

Проте останнім часом безперебійник не витримував навантаження, тому Денис вирішив зробити систему більш зручною — купити потужний безперебійник, який буде під’єднуватися до зовнішнього акумулятора.

“Найважливіше, що я можу порадити людям, які хочуть створити для себе більш комфортні умови навчання — бути дуже обережними з електрикою, бо це дуже серйозно. Руки завжди мають бути сухими. А ще не варто боятися автомобільних акумуляторів, бо робота з напругою до 50 вольт є безпечною”, — каже Денис.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

49 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

51 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

52 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago