Заблокують рахунки, оголосять у розшук та відберуть квартиру: що загрожує тим, хто не оновить дані у ТЦК

Військовозобов’язані українці, які не оновили дані у територіальному центрі комплектування, можуть отримати за це серйозне покарання. На них можуть накласти штраф, заарештувати рахунки, оголосити у розшук – або навіть відібрати у них житло. Втім, останнє – це вже фактично ультимативне покарання.

Якщо не оновити дані в ТЦК до 16 липня, військовозобов’язаним зарахують адміністративне порушення. Співробітники ТЦК мають право не складати адміністративний протокол, а відразу виписати штраф за неявку – його розмір залежить від низки факторів. Якщо протягом 15 днів з моменту отримання штраф не сплачено, можуть конфіскувати майно – така процедура доступна під час воєнного стану щодо тих, хто порушує правила військового обліку.

Зазвичай заарештовують квартиру, або будинок ухилянта. Їх продають на онлайн-аукціоні, забирають суму штрафу, а решту повертають ухилянту. Виконавча служба має доступ до баз даних нерухомості, тож заарештувати та продати майно ухилянта для них не складе труднощів.

Втім, юристи кажуть, що конфіскація майна в Україні не застосовується, якщо сума боргу не перевищує 160 тисяч гривень. Тому спочатку спробують заарештувати та заблокувати банківські рахунки.

Співробітники ТЦК також можуть оголосити ухилянта в розшук. Якщо поліція не знайде ухилянта, через п’ять днів йому надішлють листа з ТЦК з вимогою виконати правила військового обліку. Якщо протягом 10 днів листа ігнорують, наступний крок – звернення ТЦК до суду та обмеження прав на керування транспортним засобом.

Але якщо не допоможе ані штраф, ані розшук, ані інші заходи, ухилянта можуть заарештувати на вулиці та примусово доставити до ТЦК. У випадку, якщо людина систематично ухилялася, або відмовилася йти до ЗСУ після проходження ВЛК та визнання придатним – проти нього почнуть кримінальне провадження.

Оновлення даних в Україні

Усі військовозобов’язані громадяни України мають до 16 липня оновити свої військово-облікові дані. Це можна зробити, особисто відвідавши ТЦК та СП, Центр рекрутингу, через систему Резерв+, або ЦНАП.

Лазуткін зазначив, що станом на ранок 27 червня, 2 мільйони 430 тисяч військовозобов’язаних українців оновили свої дані, з них – 1 млн 852 тисячі – через застосунок “Резерв+”.

Для того, щоб оновити дані у ЦНАП слід взяти з собою паспорт, ідентифікаційний код, мати з собою телефон, бо підтвердження процедури оновлення даних потребуватиме підтвердження через смс на телефон. У ЦНАПі можна оновити актуальну адресу проживання, номер телефону та електронну пошту.

Раніше в міноборони пояснювали, що наразі повістки в електронному форматі у застосунку “Резерв+” не передбачені. Такої можливості немає суто технічно. Однак вірити Умєрову – себе не поважати. Міноборони вже зараз розглядає можливість надсилати е-повістки у Резерв+ на проходження ВЛК. А через деякий час через постанову Кабміну Шмигаля скоріше за все будуть введені й інші види електронних повісток. 

Ольга Степанова

Recent Posts

У КНДР хочуть створити свій аналог НАТО і заговорили про “червоні лінії”

Наразі незрозуміло, чи справді КНДР зібралася створювати альянс, чи просто вкотре кидається гучними заявами. КНДР…

2 хв. ago

ТЦК отримають доступ до банківських рахунків українців: роз’яснення юриста

Представники ТЦК отримають особисті дані військовозобов'язаних чоловіків – їх нададуть міграційна та податкова служби. Стало…

8 хв. ago

У Болгарії обрали патріархом православної церкви прихильника Москви

Православна церква Болгарії у неділю, 30 червня, обрала нового патріарха. Ним став 52-річний митрополит Відинський Даниїл, який…

14 хв. ago

США перевели у стан підвищеної бойової готовності свої військові бази у Європі: яка причина

Сполучені Штати цими вихідними перевели у стан підвищеної бойової готовності кілька своїх військових баз у…

22 хв. ago

Податкова дізнається про всі закордонні рахунки українців

Вже незабаром вітчизняні податківці матимуть інформацію про всі закордонні рахунки українців. Податкова отримуватиме дані від…

28 хв. ago

Цього чоловіка точно не очікували: як тепер посилатимуть “повістки з сюрпризом”

У військовозобов'язаних залишається менше часу на оновлення облікових даних. Зробити це можна особисто у ТЦК…

34 хв. ago