Про машини можна забути: з 16 липня влада буде масово позбавляти українці прав

В Україні з 16 липня 2024 року почне працювати механізм притягнення до відповідальності військовозобов’язаних чоловіків, які своєчасно не оновили у ТЦК свої військово-облікові дані. Це означає, що водії, які порушили правила мобілізації, ризикують залишитися без прав водія. Про це повідомляється у Телеграм-каналі.

18 травня 2024 року в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію та військовий облік. Протягом 60 днів усі чоловіки від 18 до 60 років мають у ТЦК оновити свої військово-облікові дані. Це можна зробити не тільки у ТЦК, але також у центрах надання адміністративних послуг та у додатку “Резерв+”.

Але за наявності оновлених даних у додатку “Резерв+” прийти в ТЦК все ж таки потрібно тим, хто хоче стати на облік, отримати бронювання, право на відстрочку, отримав направлення на БІК або мобілізаційне розпорядження. 16 липня 2024 року ТЦК почнуть масово розсилати повістки на відомі адреси військовозобов’язаних чоловіків. Точніше, це будуть не повістки, а так звані вимоги щодо оновлення військово-облікових даних.

Якщо військовозобов’язаний своєчасно не оновить своїх військово-облікових даних, поліція повинна доставити його до ТЦК. Якщо це зробити буде неможливо з будь-якої причини, тоді порушника правил мобілізації накладуть тимчасові обмеження. Приміром, він зможе керувати транспортним засобом. Це право його позбавлять за рішенням суду.

Після того, як військовозобов’язаний оновить свої військово-облікові дані, він знову зможе керувати транспортними засобами. Щоправда, не одразу. Спочатку начальник ТЦК має написати відповідну заяву до суду. І лише після цього суд ухвалить рішення. Навряд чи цей процес буде швидким.

У цьому правилі є винятки. Не всіх, хто ухиляється від мобілізації, згідно з новим законом, можна тимчасово позбавляти водійських прав. Виняток зроблено для громадян, якщо ця заборона позбавить їх основного законного джерела коштів для існування, а також для громадян з інвалідністю та для громадян, на утриманні яких перебувають інваліди І, ІІ або діти з інвалідністю.

Новий закон про мобілізацію та військовий облік, який набув чинності 18 травня 2024 року, також регулює питання військово-транспортного боргу. На потреби ЗСУ у фізичних осіб можуть вилучити автомобіль, якщо їх дещо у володінні.

Обов’язкова умова – автомобіль повинен мати хороші позашляхові характеристики, щоб його можна було використовувати на фронті або у прифронтовій місцевості. При вилученні МС на потреби ЗСУ складається відповідний акт приймання-передачі. У ньому вказується вся необхідна інформація, зокрема оцінна вартість ТЗ.

Після оголошення демобілізації усі вилучені транспортні засоби мають повернути власникам. Якщо ТЗ знищено, то власник має право на грошову компенсацію (у розмірі оціночної вартості, вказаної в акті приймання-передачі).

Ольга Степанова

Recent Posts

Не лише надійні: топ-4 доступних вживаних авто з крутими функціями

Купівля вживаного авто – це чудовий спосіб зекономити. Однак до цього потрібно підходити з великою відповідальністю, адже…

5 хв. ago

Білий не виходить із моди: круті ідеї манікюру, якому позаздрять подруги (фото)

Звісно, літо – ідеальний час для яскравих нейл-дизайнів. Ми вже багато разів пропонували вам цікаві…

11 хв. ago

Важливо знати тим, хто служить у тилу: які виплати належать військовим у липні

Триває третій рік повномасштабної війни Росії в Україні. Не дивно, що у 2024 році на…

18 хв. ago

Українців будуть карати за російську музику: в Раді пропонують астрономічні штрафи

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує запровадження штрафів за прослуховування російської музики в громадських місцях.…

28 хв. ago

Як врятувати від спеки своїх котів, собак та інших улюбленців: топ-5 порад експерта

Спекотного літа тваринам не потрібен одяг, для прогулянок краще вибирати ранкові або вечірні години. Також важливо…

50 хв. ago

Як вимикатимуть світло 1 липня: в Укренерго опублікували графіки

Графіки відключень світла у понеділок, 1 липня, діятимуть по всій Україні з 00:00 до 24:00. Заходи обмеження…

55 хв. ago