Нові правила мобілізації в Україні: хто втратив право на відстрочку

В умовах воєнного стану та загальної мобілізації в Україні призову підлягають військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років. Нещодавно в Україні було ухвалено закон, який уточнює категорії громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації. Адвокат Катерина Аніщенко розповіла агентству “РБК-Україна” про те, хто позбудеться права на відстрочку.

З ухваленням нового закону про мобілізацію від 18 травня 2024 року, список осіб, які мають право на відстрочку, істотно скоротився. За словами Аніщенка, зміни торкнулися і студентів. Тепер право на відстрочку зберігається тільки за студентами денної або дуальної форми навчання, а також за тими, хто здобуває освіту на наступному рівні. Студенти, які навчаються на другій або третій вищій освіті, а також на заочній формі, більше не можуть розраховувати на відстрочку.

Також під нові правила потрапляють чоловіки віком 25 і 26 років, які через зниження призовного віку позбавляються права на відстрочку.

Багатодітні батьки тепер не отримають відстрочку, якщо мають заборгованість з аліментів, оскільки територіальні центри комплектування (ТЦК) отримали доступ до реєстру боржників. Крім того, право на відстрочку втратять ті, хто здійснює догляд за батьками дружини з інвалідністю 1 або 2 групи.

“Залишили право на відстрочку, якщо чоловік доглядає за своїми рідними батьками з інвалідністю”, — уточнила Аніщенко.

Зміни також торкнулися родичів загиблих під час оборони України. Прибрали пункт, згідно з яким відстрочку міг отримати неповнорідний брат загиблого. Однак рідні брати все ще зберігають право на відстрочку.

Ці зміни підкреслюють серйозність поточної ситуації та необхідність перегляду правил мобілізації в Україні, щоб забезпечити достатні ресурси для захисту країни.

Ольга Степанова

Recent Posts

Українців будуть карати за російську музику: в Раді пропонують астрономічні штрафи

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує запровадження штрафів за прослуховування російської музики в громадських місцях.…

8 хв. ago

Як врятувати від спеки своїх котів, собак та інших улюбленців: топ-5 порад експерта

Спекотного літа тваринам не потрібен одяг, для прогулянок краще вибирати ранкові або вечірні години. Також важливо…

30 хв. ago

Як вимикатимуть світло 1 липня: в Укренерго опублікували графіки

Графіки відключень світла у понеділок, 1 липня, діятимуть по всій Україні з 00:00 до 24:00. Заходи обмеження…

34 хв. ago

Повістки поштою надсилатимуть за новими правилами: що відомо

Тепер повістка від ТЦК "може бути надіслана рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням…

37 хв. ago

Кейт Міддлтон, що лікується від раку, може показатися публіці вже у липні

Британська принцеса Кейт Міддлтон, яка проходить "профілактичну хімієтерапію" через рак, який був виявлений у дружини принца Вільяма, ймовірно, у…

40 хв. ago

Розплата за світло: з кожної квартири та будинку здеруть по 3-4 тисячі доларів

Ситуація з електроенергією в Україні є дуже складною. Практично щоденні ракетні обстріли та атаки російських БПЛА на…

41 хв. ago