Економічне бронювання: у Раді розробили варіанти відстрочки для ФОП

В Україні передбачено бронювання для ФОП, але лише за певних умов – якщо їхня діяльність тісно пов’язана з оборонною галуззю. Але у Раді вирішили виправити цю ситуацію, запропонувавши надавати відстрочку від служби підприємцям, які зайняті в інших сферах.

У парламенті зареєстрували законопроєкт №11331, а потім ще два альтернативних – №11331-1 та №11331-2. Ці законодавчі ініціативи передбачають зміни стосовно економічного бронювання. У двох вказана можливість ФОПам бронювати не тільки себе, а й своїх робітників.

У законопроєкті №11331 пропонується, щоб підприємець мав змогу отримати бронювання за відсутності заборгованості з виплати зарплати, сплати податків та інших обов’язкових платежів. ФОП та наймані працівники матимуть право на бронювання, якщо обсяг доходу протягом місяця не менше трикратного розміру збору за бронювання військовозобов’язаних, встановленого Податковим кодексом. Також потрібне підтвердження ведення господарської діяльності протягом попереднього річного звітного періоду.

Керівник Дніпровського офісу юридичної фірми “Ілляшев та Партнери” Олександр Камша зазначив, що такий варіант економічного бронювання обговорюється найбільше. Він вважає, що саме цю модель і схвалять депутати, а не ту, де за основу береться середній розмір заробітної плати.

В іншому зареєстрованому законопроєкті №11331-2 також йдеться про можливість бронювання для ФОПів та їх співробітників. Умови: щомісячний дохід не нижче трикратного розміру збору за бронювання військовозобов’язаних, який встановлено Податковим кодексом. Якщо розмір становитиме 20,4 тис. грн, то ФОП має отримувати дохід не менше 61,2 тис. грн на місяць. У такому разі підприємець матиме право претендувати на отримання відстрочки.

Керуючий партнер АО “EvrikaLaw”Андрій Шабельніков повідомив, що ці ініціативи викликані об’єктивною необхідністю забезпечення функціонування вітчизняної економіки у воєнний час. Головна мета — створити можливість організувати нормальний робочий процес на підприємстві для добросовісних суб’єктів господарювання, які офіційно виплачують заробітні плати та наповнюють державний бюджет.

Якщо зміни ухвалять, кваліфіковані працівники, які забезпечують стабільний прибуток для підприємства, зможуть продовжувати виконувати свої обов’язки . А підприємства зможуть проводити стратегічне планування діяльності та розвиватися.

За словами Шабельнікова, детальну процедуру уряд розробить окремо.

Ольга Степанова

Recent Posts

Системи Patriot непридатні для боротьби з російськими авіабомбами – Зеленський

Системи Patriot марні для боротьби з російськими авіабомбами. Про це заявив президент України Володимир Зеленський…

18 хв. ago

В’язниця, депресія та алкоголізм: мольфар озвучив передбачення для нардепа Тищенка

Поки що нардеп Миколи Тищенка, схоже, що став на поріг вельми "крутих" випробувань. Навіть екстрасенси…

23 хв. ago

Фронт, який ми провалили: військова жорстко розкритикувала дії ТЦК (відео)

На початку повномасштабного вторгнення біля військкоматів були довжелезні черги добровольців, а зараз дії ТЦК схожі…

29 хв. ago

Африканські пристрасті: першого липневого дня Україну накриє аномальна спека

Завтра, 1 липня, Україна стане одним із найспекотніших регіонів Європи. В окремих областях слід очікувати…

35 хв. ago

Безугла подала заяву в ДБР на Сирського, бо її не пускають до ЗСУ

Народний депутат Мар'яна Безугла продовжує з'ясовувати стосунки з головкомом ЗСУ Олександром Сирським. Сьогодні заступниця голови…

42 хв. ago

У Росії заявили про прорив у смт Північне завдяки виритому підземному тунелю

Міністерство оборони РФ заявляє про прорив російських військ у селище міського типу Північне (стара назва…

49 хв. ago