Блокпости ТЦК будуть на кожній вулиці: названо сценарії нової мобілізації після 16 липня

Для оновлення даних у військовозобов’язаних залишилось трохи більше двох тижнів – цей термін спливає 16 липня.

Якими будуть дії держави щодо тих, хто був зобов’язаний, але не оновив свої дані – про це розповіли член парламентського комітету з питань нацбезпеки Федір Веніславський та адвокатка, яка знається зокрема і в питаннях мобілізації Катерина Аніщенко.

“Ми створили кілька альтернативних можливостей для виконання вимог закону, – каже Федір Веніславський. – Це “Резерв +”, ЦНАП, ТЦК та СП. Пропускна здатність цих систем дозволяє виконати вимоги усім громадянам України віком від 18 до 60 років чоловічої статі. Відповідно, динаміка, яку ми спостерігали, вона свідчить про те, що система працює в тих параметрах, які ми в неї заклали”.

До цього парламентар додає: “Відповідно, якщо громадяни України не виконають вимоги закону, то це буде суто суб’єктивне небажання виконати те, що законодавець закріпив. Будуть наступати негативні юридичні наслідки. Порушники будуть обмежені в праві керуванням транспортом, будуть притягатись до адміністративної відповідальності. Думаю, що розміри штрафу за невиконання вимог закону будуть спонукати громадян виконувати їх”.

Засилля блокпостів

Своє чергою, адвокатка Катерина Аніщенко про можливі сценарії, які чекають на порушників, розповіла наступне: “В законі, який набув чинності 18 травня, чітко зазначені всі штрафні санкції для тих, хто не оновив дані. Буде офіційне направлення повістки на відому адресу реєстрації. Відповідно, буде безліч судових справ щодо притягнення таких порушників до відповідальності”.

До цього Катерина Аніщенко додає: “Якщо ж ми будемо говорити про фізичну зупинку військовозобов’язаних громадян, то я не виключаю, що буде здійснено примусовий супровід з метою поставити особу на військовий облік. А ті, хто перебуває в розшуку – відносно таких осіб поліція має право вчинити адміністративне затримання. Тобто примусово доставляти до ТЦК, де їх будуть примусово ставити на військовий облік“.

На питання про алгоритм позбавлення права керування транспортом, адвокатка каже так: “В законі передбачено, що така можливість є. Для того, щоб позбавити права на керування транспортом, потрібна позовна заява до суду. Перед цим повинна слідувати ухилянтом ціла низка невиконання дій. Зокрема неотримання повістки, неявка за цією повісткою, адміністративне затримання виявилось безрезультатним. Лише після цього, коли до ТЦК повернуться всі ці відповіді, до суду буде подаватись заява від ТЦК щодо заборони керування транспортом”.

Чи будуть дії ТЦК та поліції більш жорсткими після 16 липня щодо тих, хто не оновив дані – на це питання Катерина Аніщенко впевнено каже: “Вважаю, що так. Вважаю, що великі міста та райони будуть поділені по територіям, де будуть працювати ТЦК. Відповідно, з урахуванням нових змін, вручати повістки та перевіряти наявність військово-облікових документів будуть мати право і працівники ТЦК. Вважаю, що працівникам ТЦК повністю “розв’яжуть руки”, буде здійснюватись відеофіксація цього процесу. Ми будемо читати новини про те, що блокпости будуть встановлювати на кожній вулиці, в містах і т.д”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Безугла розкритикувала Сирського і написала на нього заяву в ДБР (скріншоти)

Народна депутатка України, членкиня фракції "Слуга народу" Мар’яна Безугла написала заяву до Державного бюро розслідувань…

52 хв. ago

Українцям назвали шість категорій, кому не потрібно оновлювати дані у ТЦК

Згідно з новим законопроектом про мобілізацію, який набув чинності 18 травня 2024 року, визначено шість…

57 хв. ago

Відома українська гумористка обурила жартом про «тупеньких дітей»

Відома українська гумориста Лєра Мандзюк обурила невдалим жартом про «тупеньких дітей» і нарвалася на різку…

60 хв. ago

Пік спеки ще не пройдено: синоптик розповів, яким буде початок липня в Україні

Після надзвичайно спекотного завершення червня погода в Україні місцями стане трохи прохолоднішою. На це вплинуть дощі, які…

1 годину ago

Понад 8500 грн, і це тільки за світло: взимку українці можуть залишитися без штанів через платіжки

В Україні з 1 липня не зміниться вартість електроенергії. При цьому у липні українці платитимуть за електроенергію,…

2 години ago

На борту було 10 людей: в Росії розбився черговий гелікоптер, що відомо

В Росії розбився черговий гелікоптер. У неділю, 30 червня, у Бодайбінському районі Іркутської області Росії здійснив…

2 години ago