Новини суспільства

УУБ уважно слідкує за виконанням договорів сторонами

Українська універсальна біржа, яка з липня 2021 року проводить торги за напрямком «Необроблена деревина та пиломатеріали», уважно стежить, щоб сторони операцій купівлі-продажу виконували свої зобов’язання за укладеними контрактами.

Адже продавець має реалізувати свій ресурс та мати прибуток, а покупець отримати вчасно сировину відповідних параметрів для подальшої переробки. Якщо цього не відбувається – збитки несуть обидві сторони.

Щоб зменшити до мінімуму подібні ризики, на УУБ запроваджено моніторинг виконання договорів. Цей процес складається з низки заходів: системної роботи з учасниками ринку над підвищенням рівня взаємної відповідальності, супроводження виконання контрактів, консультацій та оперативного розв’язання спірних питань між сторонами.

Також УУБ постійно вдосконалює механізми, що сприяють виконанню договорів та робить їх ефективнішими. На біржі запроваджено новий функціонал – укладання графіків поставки в електронній торговій системі (ЕТС). Його головне завдання впорядкувати договірні відносини в частині оплати та постачання придбаної деревини. Графік поставки формується автоматично, є невід’ємною частиною договору та підписується електронними підписами уповноважених осіб сторін. Його можна відредагувати та переузгодити. Даний функціонал вже позитивно впливає на виконання договорів учасниками ринку.

Крім цього в областях працюють Агенти УУБ, які контролюють відвантаження ресурсу покупцеві. В цьому процесі залучені всі сторони – Агенти, продавці та покупці. Вони разом звіряють параметри ресурсу з зазначеними у біржовому договорі – якість, породу, розміри та інші. Після цього підписують відповідний Акт огляду. Якщо виникають незначні непорозуміння є можливість вирішити їх на місці.

Завдяки даному комплексу заходів рівень виконання договорів на УУБ значно зріс. У 2021 році він становив 56%, а у 2023 році склав понад 88%. 

«Моніторинг виконання біржових договорів забезпечує вирішення низки питань біржових торгів, таких як супровід виконання договорів, захист прав та інтересів сторін, зменшення кількості вчинених порушень зобов’язань, розробка навчальних матеріалів для учасників, консультації та багато інших інструментів, які надають належну організацію торгової діяльності та найголовніше –  підвищують рівень виконання біржових договорів.

Адже, пріоритет ТОВ «УУБ» – це зрозумілий біржовий ринок деревини та втілення ефективних механізмів виконання учасниками торгів своїх зобов’язань.

Наразі розроблено комплекс заходів які дають можливість оперативного вирішення спорів, вчасного виявлення порушень у виконанні договорів, попередження можливих конфліктів, зменшення ризику фінансових втрат для учасників ринку та оптимізація використання ресурсів, що є важливим для підтримки ефективності ринку.

Проведення моніторингу створює довіру між покупцями та продавцями, що сприяє розвитку якісних взаємовідносин і своєю чергою збільшенню обсягів торгівлі.

Отже, моніторинг виконання біржових договорів купівлі-продажу деревини є важливим інструментом гаранту стабільності, прозорості та ефективного розвитку сектора лісової промисловості», – розповідає Володимир Тристан, заступник директора УУБ з моніторингу біржових торгів, виконання біржових угод та біржових договорів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Україну чекає колапс міжнародних перевезень: що не так з новим законом про мобілізацію

Через недосконалі норми бронювання та набрання чинності закону про мобілізацію, ринок міжнародних автоперевезень може опинитися…

37 хв. ago

НМТ-2024 у Польщі: для українців відкрили реєстрацію на додаткову сесію тестування

Український центр оцінювання якості освіти відкрив реєстрацію для участі у додатковій сесії національного мультипредметного тесту (НМТ) у…

47 хв. ago

Порушення закону про «іноагентів». Андрію Макаревичу загрожує кримінальна справа

Таганський районний суд Москви оштрафував на 30 тисяч рублів лідера групи «Машина времени» Андрія Макаревича…

55 хв. ago

Від штрафів до кримінальної відповідальності: як можуть покарати за порушення військового обліку

За порушення військового обліку передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу. Але для тих, хто систематично…

56 хв. ago

Які базові речі повинні бути в гардеробі кожної жінки літом 2024

Попереду спекотний сезон, а це значить, що час підготувати свій гардероб до літа 2024. Всім…

1 годину ago

Пасажири почули потужні удари: зграя косаток потопила яхту в Гібралтарській протоці

У Гібралтарській протоці група косаток зіткнулася з вітрильною яхтою. Судно не витримало такого тиску і пішло під…

1 годину ago