Мобілізація студентів: до президента звернулись з пропозицією

В Україні пропонують скасувати відстрочку від мобілізації студентів, але компенсувати витрати на навчання та розширити гарантії держави.

Відповідну петицію зареєстровано на сайті Офісу президента України.

У поточному проекті змін до мобілізації, який планується до підписання у березні 2024 року та у переліку правок не враховано кілька дуже важливих аспектів“, – йдеться у тексті петиції.

Першим аспектом вказано, що вища освіта та кількість вищих освіт не може братися за основу, оскільки важливим є саме спеціальність, а не сам факт наявності вищої освіти. Вища освіта здобувається з метою реалізації вмінь та навичок притаманних певній конкретній спеціальності у власних проектах чи на роботі, що вимагає певний конкретний обсяг знань. Для здобуття цих вмінь та навичок, які в майбутньому можуть забезпечити людину роботою та доходом в окремих спеціальностях людина з вищою освітою може здобути додаткові знання вступивши на різні рівні. Для якоїсь професії це може бути рівень магістра, для інших, складніших, для отримання всього необхідного обсягу знане доводиться вступати на перший курс. В такому випадку людина може опинитися у ситуації, що в конкретний момент часу вона здобуває освіту нижчого рівня чим вже є здобутий за іншою спеціальністю, в якій вона себе не змогла реалізувати, або перспективи якої виглядають в сучасних реаліях гіршими

На думку автора, цей закон також не враховує, що для великої кількості вакансій існує норма, що регулюється державою, про наявність вищої освіти за конкретною спеціальністю.

Другим аспектом названо компенсацію витрат. У випадку, якщо мобілізація таки торкнеться студентів, студенти контрактної форми навчання втратять неперервність навчання, вкладені кошти та не отримують жодних гарантій можливості отримання освіти за спеціальністю. Це треба врегулювати шляхом окремого наказу, за яким студенту буде збережене право довчитися включно з тим курсом, який він не закінчив без повторної його оплати та збереженням вартості навчання.

Окремо хочу зазначити, що компромісним рішенням буде дати студентам довчитися до отримання того рівня освіти за спеціальністю, який зараз здобувається, одночасно обмеживши право на вступ на іншу спеціальність, з метою уникнення мобілізації по завершенні курсу тої, що добігає першою“, – додав автор петиції.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не до кінця втрачені: вчені виявили незвичайну рису характеру психопатів

Нещодавні дослідження показали, що, хоча психопати часто сприймаються як позбавлені емпатії, вони здатні розуміти емоції…

33 секунди ago

3,5-метровий Дракула з величезними крилами: названо найбільшу істоту на Землі, що літає (фото)

Історія Землі налічує понад 4,5 мільярда років і за цей час вона встигла стати домівкою…

10 хв. ago

Посилки з AliExpress стануть розкішшю: нові правила позбавлять дешевого шопінгу

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев під час…

18 хв. ago

Ізраїль готується до удару у відповідь на атаку Ірану: можлива дата

Ізраїльські військові готують "значну та серйозну" відповідь на ракетну атаку Ірану, яка відбулася минулого тижня.…

25 хв. ago

“Рандомайзер” і помилки в алгоритмах формування: що не так з повістками, які відправляють поштою

За допомогою Реєстру військовозобовʼязаних Міноборони формує повістки. Вони містять електронні підписи начальників ТЦК та СП…

34 хв. ago

Українці можуть жити в США під “тимчасовим захистом”: коли спливає його термін

У Сполучених Штатах зараз перебувають тисячі громадян України. Вони можуть жити та працювати там завдяки американській…

43 хв. ago