«Зима не буде простою»: оцінили дефіцит електроенергії в Україні

Національний банк залишив незмінною оцінку дефіциту електроенергії в Україні у 2024 році на рівні 7%. Ця зима не буде простою.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний в інтерв’ю  Forbes Ukraine .

” Ми користуємося тими даними, які отримуємо з багатьох джерел, агрегуючи їх та формуючи свою власну гіпотезу. Наша власна гіпотеза говорить про те, що дефіцит на 2024 рік після тих обстрілів, руйнувань, які ми вже зазнали, становить 7% “, – сказав він.

За його словами, за фактом рівень дефіциту навіть дещо кращий, але залишається ризик на осінь та можливе поновлення відповідних атак. “Тому ми поки що залишаємось у базовому сценарії”, – сказав він.

Пишний зазначив, як швидко почали працювати над відновленням зруйнованих енергогенеруючих потужностей та головне – побудовою цієї диверсифікованої системи малої генерації.

” Чи можна це зробити за місяць відновивши дійсно ті потужності, які стали недоступні в результаті атаки? Звичайно ні, це вимагає часу і величезного обсягу ресурсів. І звичайно ця зима не буде простою. І звичайно ми відчуватимемо наслідки дефіциту, відчуватимемо всі “, – додав він.

Глава НБУ зазначив, що “за великим рахунком кожен з нас певною мірою має стати енергетиком для того, щоб зрозуміти, як йому найкращий спосіб пройти через цю зиму”.

« Слід визначити, як житло може бути забезпечене автономними джерелами енергоживлення та енергозабезпечення. “Треба це зробити сьогодні. Такий продукт відповідно є, і в рамках державної програми кредитування підставку нуль. І в рамках комерційного кредитування, яке пропонують банки, якщо ваш бізнес на сьогоднішній день вимагає відповідного енергозабезпечення і ви відчуваєте критичну залежність від перебоїв, треба рухатись у бік своєї автономії ”, – пишний.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Батьки бунтують проти 12 років навчання: коли діти будуть в школі більше і чому підлітків “відселять”

В Україні розпочинають реформування шкіл і тепер діти будуть навчатись за американським і європейським зразками,…

2 хв. ago

Мобілізація молоді до 25 років: кого відправлять на фронт і що тепер змінилося

Нещодавно в Україні виник правовий конфлікт щодо мобілізації чоловіків молодших 25 років зі статусом «обмежено…

6 хв. ago

Стало відомо, які мости Києва можуть обвалитися будь-якої миті

Серед п’яти автомобільних мостів столиці, що поєднують правий та лівий береги Києва, найбільше занепокоєння фахівців…

12 хв. ago

Лукашенко заявив про створення білоруського мобільного телефону: мережа вибухнула мемами про “бульбафон”

Олександр Лукашенко анонсував створення першого білоруського мобільного телефону з власним програмним забезпеченням. Він підкреслив, що…

16 хв. ago

Джонні Депп тужить за своїми найпотворнішими днями: Усілякі штуки відбувалися

Голлівудський актор презентував свою нову режисерську роботу на 81-му Венеційському кінофестивалі на початку вересня 2024 року.…

32 хв. ago

У яких випадках ТЦК затримує вас незаконно

В Україні групи оповіщення ТЦК мають обмежені повноваження щодо взаємодії з військовозобов'язаними. Їхнє головне завдання…

35 хв. ago