У яких випадках ТЦК затримує вас незаконно

В Україні групи оповіщення ТЦК мають обмежені повноваження щодо взаємодії з військовозобов’язаними. Їхнє головне завдання — перевіряти документи, але затримувати людей вони не мають права.

Про це розповіла юрист Орися Швець у коментарі для Новини.LIVE, повноваження на затримання належать виключно поліцейським і лише за наявності законних підстав.

Співробітник ТЦК. Фото: скрін youtube

Юристка каже, що якщо група оповіщення ТЦК намагається затримати особу без участі поліції, такі дії є незаконними. Затримання може відбуватися лише за умови, що працівник поліції складе протокол про адміністративне затримання, в якому мають бути чітко вказані підстави для таких дій.

“Припустимо, у вас немає військово-облікового документа. Також якщо, вам вручали повістку, а ви від неї відмовились, вас можуть затримати. Або ви відмовилися прослідкувати до ТЦК, у вас було виявлено якісь порушення, наприклад, несходження даних в “Резерв+” чи ви перебуваєте в розшуку”, — каже Швець.

Робота в ТЦК, скрін: Youtube

Крім того, затримана особа має низку прав, серед яких — право на адвоката та право не давати пояснення. Якщо ж протоколу про затримання немає, така особа офіційно не вважається затриманою.

Орися Швець підкреслює важливість знання своїх прав у подібних ситуаціях, оскільки без належного оформлення затримання, будь-які дії з боку ТЦК є неправомірними.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

В Україні похолодає: синоптик попередив про різку зміну погоди

Вже на вихідних, 28 та 29 вересня, в Україні очікується різка зміна погоди. В західних областях опуститься…

26 секунд ago

РФ накопичила ракети для нового масованого удару по Україні: коли може відбутися атака

Армія Російської Федерації може вдатися до потужної масованої ракетної атаки по Україні вже найближчими днями. Максимум — тижнями.…

4 хв. ago

Українські біженці у Чехії страждають від депресії: дані дослідження

Значна частина українських біженців, які проживають у Чехії, стикаються з проблемами психічного здоров'я. Зокрема, майже…

12 хв. ago

“Бояться руйнування”: РФ стягує до Кримського мосту додаткові системи ППО, — Риженко

Росія відновила рух Кримським мостом, але боїться нового потужного удару по ньому, тому стягує туди додаткові…

26 хв. ago

Яку техніку можна під’єднувати до портативної зарядної станції?

Портативні зарядні станції стають дедалі популярнішими завдяки своїй здатності забезпечувати резервне живлення під час вимкнення…

4 години ago

Один з найдорожчих у Лос-Анджелесі: як виглядає особняк Анджеліни Джолі за 25 мільйонів

Анджеліна Джолі – ікона стилю для поколінь. Бездоганний смак зірки поширюється, зокрема, і на її…

4 години ago