Тисячі токсичних речовин потрапляють в організм людини з харчових упаковок, – дослідження

В організмі людини було виявлено понад 3600 хімічних речовин, які контактують з харчовими продуктами в упаковці, кухонному посуді або інших речах. Про це йдеться у новому дослідженні, яке розкриває ризик впливу токсичних речовин, передає The Guardian

За словами дослідників, хімічні речовини було виявлено в крові, волоссі та грудному молоці людини. До цього переліку увійшли такі високотоксичні сполуки, як PFAS, бісфенол, метали, фталати та леткі органічні сполуки, більшість з них пов’язані з раком, гормональними порушеннями та іншими проблемами зі здоров’ям. 

“Безумовно, викликає занепокоєння те, що ми маємо сильний зв’язок, який показує, що деякі небезпечні хімічні речовини … мігрують з упаковки в їжу”, – зауважила співавтор дослідження з Форуму харчової упаковки, некомерційної організації, що базується в Цюриху, Біргіт Геуке.

Загалом під час дослідження було виявлено приблизно 14 тисяч хімічних речовин, які можуть контактувати з продуктами, тому його результати не означають, що відповідальність за потрапляння хімічних речовин до організму лежить лише на пакуванні продуктів. 

Геуке зазначила, що серед найгірших речовин був пластик, який майже не регулюється та може містити тисячі хімічних речовин. Також токсичні або маловивчені сполуки можуть містити силікон та покриття на металевих банках. Крім того, дослідниця додала, що безліч паперових та картонних виробів оброблялися PFAS, тому також можуть містити шар пластику. 

Проте споживачі можуть захистити себе, якщо купуватимуть продукти у скляних банках, які мають дуже мало хімічних речовин. За словами дослідників, які працюють у цій галузі, вони приносять власну скляну тару до закладів харчування, якщо бажають забрати із собою залишки страв. 

Геуке наголосила, якщо виймати їжу з пластикових контейнерів та перекладати у скляні банки вдома, то таким чином зменшується час, впродовж якого хімічні речовини переходять з упаковки до продуктів. Проте дослідниця вважає, що люди все одно не зможуть повністю уникнути хімікатів у своєму житті, адже для цього потрібно посилити врегулювання у виготовленні тих чи інших продуктів. 

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Жінка вирішила схуднути за допомогою рибних консервів і розповіла, що з цього вийшло

60-річна фельдшерка на ім'я Джейн розповіла, що їла 70 днів лише сардини. Ця дієта допомогла…

7 хв. ago

“Розпилили бюджет”: фото оборонних споруд на Одещині розлютило мережу

Фортифікаційні споруди в Білгород-Дністровському районі Одеської області потонули в піску. Це трапилося через їх близьке…

10 хв. ago

Кому з українців точно не прийде повістка поштою: названо дві категорії

В Україні триває загальна мобілізація та діє воєнний стан. Наразі планується, що чоловікам, які підлягають…

14 хв. ago

У ЗСУ розповіли, чому великі втрати серед новобранців

Одразу після прибуття на фронт новобранці ЗСУ втрачають убитими і пораненими більше половини особового складу.…

20 хв. ago

На аукціон виставили розкішне авто Альфреда Хічкока (фото)

У США на аукціоні Bring a Trailer продається розкішний седан Bentley S1 Continental Flying Spur…

23 хв. ago

Пенсії підвищать із жовтня: кого “озолотять”

З 1 жовтня 2024 року деякі пенсіонери в Україні отримають додаток до пенсії, незважаючи на…

26 хв. ago