Мобілізація молоді до 25 років: кого відправлять на фронт і що тепер змінилося

Нещодавно в Україні виник правовий конфлікт щодо мобілізації чоловіків молодших 25 років зі статусом «обмежено придатних», що спонукало змінити правила. Спочатку ці чоловіки були мобілізовані за застарілими законами, хоча їхній стан здоров’я обмежував їхню придатність до служби.

Однак 19 вересня 2024 року було випущено нову директиву (MD KSO 116/2/1/21409) для вирішення цієї проблеми, повідомляє “ТСН”.

Основні положення директиви та пояснення юридичного експерта:

Згідно з попередніми законами, особи, які вважалися «обмежено придатними» до військової служби через проблеми зі здоров’ям, як і раніше, підлягали мобілізації, навіть якщо їм було менше 25 років. Ця правова прогалина дозволила владі закликати молодих чоловіків, незважаючи на їх обмеження щодо здоров’я.

Однак нова директива прямо забороняє мобілізацію чоловіків молодших 25 років, які мають статус «обмежено придатних» або іншим чином вважаються придатними до служби.

Тепер єдиним критерієм виключення з мобілізації є вік, тобто ніхто молодший за 25 років не може бути мобілізований протягом особливого періоду, незалежно від його фізичної форми.

Експерт з правових питань Таміла Алексік пояснює, що ця зміна була необхідна через випадки, подібні до Закарпаття, де було мобілізовано 22-річного чоловіка з «обмеженою фізичною формою».

Мобілізація

На цьому наголосило правова непослідовність, яка призвела до необхідності чіткої заборони на мобілізацію осіб молодших 25 років.

Чоловіки, які були мобілізовані та яким менше 25 років, не можуть розраховувати на автоматичну демобілізацію. Оскільки вони вже були інтегровані до армії, вони мають вирішити свій статус у судовому порядку, оскільки директива не має зворотної сили.

Також чоловікам молодше 25 років рекомендується мати при собі посвідчення особи, наприклад, паспорт, щоб підтвердити свій вік та уникнути примусової мобілізації. У випадках, коли когось помилково закликають, пред’явлення паспорта має вирішити проблему, хоча ситуації, пов’язані з помилками, можуть мати місце.

Підсумовуючи, можна сказати, що директива спрямована на усунення колишньої правової плутанини та забезпечення того, щоб ніхто молодший за 25 років не був мобілізований. Проте тим, хто вже покликаний, може знадобитися шукати законні шляхи для демобілізації.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Один із найбідніших регіонів Росії став лідером за витратами на пам’ятники загиблим на війні в Україні

Журналісти російських опозиційних ЗМІ побічно підтвердили той факт, що на війну в Україну вирушають росіяни…

1 хв. ago

Стюардеса застерегла туристів від повторення поширеної помилки: стосується багажу

Ні для кого не секрет, що за туристами під час відпустки полюють полчища шахраїв і…

4 хв. ago

Штраф за ремонт авто: з водіїв здирають солідні суми за поширене порушення

Раніше для багатьох українських водіїв ремонт автомобіля просто на вулиці біля дому був звичайною справою.…

8 хв. ago

“Плюс сто мільярдів”: у Раді назвали критерії роботодавця для економічного бронювання

У Раді напрацювали концепцію економічного бронювання з врахуванням можливостей компаній, які працюють у регіонах з різним рівнем…

11 хв. ago

Міський радник 15 років підглядав за жінками у спальнях та ваннах, записуючи відео

Міський радник у Західному Йоркширі (Велика Британія), який керував ІТ-бізнесом, Роберт Голден використовував приховані камери,…

15 хв. ago

“Це інша людина”: чоловік уперше за 20 років зробив нову стрижку (відео)

Перукар на ім'я Річмонд часто демонструє стрижки своїх клієнтів, які набирають мільйони переглядів у соцмережах.…

34 хв. ago