Українці побачать нові ціни на бензин: до чого готуються АЗС

В Україні очікується зростання вартості пального – бензину, дизеля та автогазу. Причина – підвищення акцизів. Втім, у Нацбанку вважають, що через ефект бази порівняння, також обумовлений податковими змінами, здорожчання ресурсу найближчими місяцями суттєво сповільниться.

Про це йдеться у звіті регулятора. За ним, очікується, що, зокрема, у грудні воно складатиме 12% рік до року – проти червневих 25,5%.

В НБУ пояснили: короткостроковий знижувальний тиск матиме й значна пропозиція пального завдяки запасам, сформованим напередодні підвищення акцизів. Проте в міру їх вичерпання й під впливом підвищення акцизів та ефектів перенесення від послаблення обмінного курсу гривні в попередні періоди ціни на пальне зростуть наприкінці 2024 року – на початку 2025 року.

“Через вплив на собівартість це додатково тиснутиме на вартість окремих товарів і транспортних послуг. Але з наступного року зниження світових цін на нафту компенсує подальше зростання акцизного навантаження. В результаті зростання цін на паливо суттєво сповільниться – до 4%”, – резюмували в Нацбанку.

Водночас, за даними Консалтингової групи А-95, великі мережі АЗС виставили 27 серпня вартість бензину А-95 на середньому рівні 56,57 грн/л. Що на 1 коп./л дешевше, ніж днем раніше.

Бензин А-95 преміум продають у середньому по 60,24 грн/л. Що на 1 коп. перевищує попередній показник.

Бензин А-92 здешевшав до середніх 53,34 грн/л. Зниження вартості склало 1 коп./л.

Дизель коштує середні 52,84 грн/л (змін у вартості не сталося). А автогаз здорожчав на 3 коп./л – наразі АЗС продають його в середньому по 28,67 грн/л.

Ольга Степанова

Recent Posts

WSJ: Путін перебуває під тиском

За кілька місяців до «інавгурації» президента Володимира Путіна у травні 2024 року представники Міноборони РФ…

30 хв. ago

Експертка спрогнозувала, яким буде курс долара до кінця року

Фінансова експертка Олена Сосєдка розповіла, що фінансова підтримка Міжнародного валютного фонду допоможе стабілізувати ситуацію на…

45 хв. ago

В Ірпені з п’ятого поверху гуртожитку вистрибнув голий чоловік. ВІДЕО

Про це повідомляють місцеві Telegram-канали. За даними очевидців, після падіння «трюкач» вижив, але зламав кінцівки.…

1 годину ago

Стало відомо, яким буде щомісячний платіж за економічне бронювання від мобілізації

Щомісячний платіж за економічне бронювання від служби в українській армії складатиме для чоловіків 20-30 тисяч гривень. Про…

1 годину ago

Повістки в Україні вручатимуть по-новому: що хочуть змінити

В Україні продовжується процес вручення повісток військовозобов'язаним чоловікам через повномасштабну війну. Наразі цей документ можуть виписати у…

1 годину ago

Хризантеми восени: як правильно висаджувати квіти

Хризантеми вважаються окрасою будь-якої ділянки. Коли вже все відцвіло, вони можуть бути яскравим промінцем на…

2 години ago