Що загрожує чоловікам до 25 років, які не стали на військовий облік

В Україні всі військовозобов’язані громадян мають ставати на військовий облік. Це стосується й чоловіків віком від 18 до 25 років.

Адвокат Дмитро Франчук зазначає, навіть якщо наразі хлопці, які не підлягають мобілізації, зобов’язані мати військово-облікові документи. Пише РБК-Україна.

Згідно із законодавством України, громадяни зобов’язані стати на військовий облік у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

За порушення цього обов’язку передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів.

“Відповідно до статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), за порушення правил військового обліку, включно з відсутністю військово-облікових документів, під час дії воєнного стану передбачено штраф у розмірі від 17 000 до 25 500 грн, — розповідає Франчук.

Також відсутність військового квитка може ускладнити працевлаштування.

“У багатьох випадках під час прийняття на роботу, зокрема на державну службу або в державні установи, можуть вимагати військово-облікові документи. Їхня відсутність може ускладнити працевлаштування”, — зазначив юрист.

Не маючи військового квитка, можна зіткнутися з додатковими перевірками та ускладненням виїзду за кордон та в отриманні державних послуг.

“Навіть за умови відсутності обов’язку мобілізації, вимога мати військово-облікові документи діє і її недотримання може призвести до відповідних правових наслідків”, — підсумовує Франчук.

Ольга Степанова

Recent Posts

Податки в Україні перерахують: скільки доведеться віддавати із зарплати та доходу ФОПа

В Україні "ресурсний" законопроєкт 11416-д 17 вересня ухвалили в першому читанні (попереду друге читання). Документ передбачає, що…

4 хв. ago

В Україні масово відключають перевізників від системи “Шлях” через дії водіїв

Укртрансбезпека повідомила про відключення 16 перевізників від системи "Шлях" через систематичні порушення правил перетину державного…

7 хв. ago

“Чоловіки здорові, як лосі”: пенсіонерів-силовиків дозволили мобілізувати на фронт

Мобілізаційні резерви країни значно покращилися – за новим законом щодо посилення мобілізації відтепер на військову службу можна…

16 хв. ago

Українцям перерахують податки на старі квартири та будинки: як зміняться суми

В Україні планують змінити податки на нерухомість. Зараз за кожен "зайвий" квадрат потрібно платити до 1,5% мінімальної…

19 хв. ago

Поривчастий вітер та дощ: де чекати небезпечної погоди, прогноз до кінця тижня

Вересень радує українців теплою погодою, хоча поступово температура повітря все ж таки знижується. У деяких регіонах…

27 хв. ago

За підривом пейджерів “Хезболли” у Лівані стоїть “Моссад”: ЗМІ навели докази

За підривом тисяч пейджерів у Лівані 17 вересня стоїть Ізраїль, а якщо бути точнішим – спецслужба…

30 хв. ago