Годин зі світлом побільшає: оголошено графік відключення електроенергії на 28 серпня

В Україні 28 серпня планують застосовувати легший режим відключень світла. На відміну від 27 серпня, коли відключають по 3-4 черги споживачів одночасно, а також застосовують екстрені відключення, завтра очікуються відключення у дві черги. Тобто без додаткових годин без світла (т. зв. сірих зон).

Про це повідомили в “Укренерго“. “Обленерго будуть вживати заходів щодо обмеження споживання. Протягом всієї доби у всіх регіонах діятимуть дві черги відключень“, – йдеться у повідомленні.

Слід враховувати, що такі графіки у Києві та 9 областях України діятимуть у разі скасування в них екстрених відключень. Йдеться про столицю, Київську, Дніпропетровську, Одеську, Донецьку, Полтавську, Житомирську, Миколаївську, Сумську та Черкаську області.

При цьому енергетики просять українців ощадливо споживати електроенергію, коли світло з’являється за графіком. “Не вмикайте кілька потужних електроприладів одночасно”, – рекомендують у компанії.

Слід розуміти: що більше черг, то більше годин без світла. Так, існує умовне співвідношення кількості черг відключень світла з кількістю годин без нього. Зокрема:

  • 1 черга графіків означає 4 години відключень на добу (сумарно із 24 годин);
  • 2 черги – 8 годин обмежень на добу;
  • 3 черги – 12 годин без світла на добу;
  • 4 черги – до 16 годин обмежень на добу.

Водночас, різні обленерго по-різному розподіляють цей час між своїми споживачами. Наприклад, у ДТЕК (Київ, Київська, Дніпропетровська, Одеська та Донецька області) існують т.зв. світло-сірі зони у графіках. Коли оголошено про застосування 1-2 черг, світло у них є. А коли 3 і більше черг – світла немає. У темно-сірих зонах відключення є завжди, доки діють графіки.

В інших регіонах системи різняться. Найчастіше обленерго просто оновлюють графіки щодня або навіть протягом дня. Слідкувати за такими оновленнями потрібно на офіційних ресурсах самих обленерго:

Багатогодинні відключення електроенергії в Україні можуть продовжуватися від одного до двох тижнів, поки не будуть відновлені пошкоджені розподільчі системи, прогнозує екс-міністр палива та енергетики, президент Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї Іван Плачков. Це вимушений захід після масованої атаки на енергетичну інфраструктуру України, зазначає експерт.

Плачков зазначив, що обмеження стали наслідком однієї з наймасштабніших атак на енергетичну інфраструктуру України. Метою цієї атаки, за словами Плачкова, було створення тотального блекауту, який міг би призвести до повного знеструмлення країни. Втім, завдяки швидкій та професійній реакції енергетиків такого сценарію вдалося уникнути.

Удари були спрямовані на розподільні системи та системи видачі електроенергії, зокрема постраждали Київська ГЕС та деякі об’єкти атомної енергетики. Частина енергообладнання на цих об’єктах була пошкоджена, що й спричинило необхідність введення жорстких обмежень на споживання електроенергії.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago