Одночасно кілька штрафів: в Міноборони пояснили нюанси мобілізаційного законодавства

Порушення різних вимог громадянами військового обов’язку, скажімо, оновлення даних та проходження військово-лікарської комісії, може призвести до накладання одразу декількох штрафів. Про це пише DW з посиланням на Міністерство оборони України.

Як повідомили у МОУ на запит видання, невиконання громадянином України в особливий період двох і більше обов’язків, які передбачені правилами мобілізаційного законодавства, вважається вчиненням різних адміністративних правопорушень, що передбачає накладення адміністративних стягнень за кожне правопорушення окремо.

Як розʼяснили у відомстві, дотримання правил військового обліку означає виконання цілої низки обов’язків. Серед них:

  • перебування на військовому обліку;
  • прибуття за вимогою в ТЦК у зазначений термін;
  • проходження медогляду, військової підготовки;
  • повідомлення ТЦК про зміну персональних даних, про втрату військово-облікового документа;
  • уточнення даних протягом 60 днів, визначених змінами до мобілізаційного законодавства;
  • наявність при собі військово-облікових документів тощо.

Система штрафів

У разі, якщо громадянин вчинив кілька адміністративних правопорушень, справи про які одночасно розглядаються одним і тим же органом, стягнення накладається за більш серйозне з вчинених правопорушень.

“До основного стягнення в цьому разі може бути приєднане одне з додаткових стягнень, передбачених статтями про відповідальність за будь-яке з вчинених правопорушень”, — пояснили в МОУ.

Штраф має бути сплачений не пізніше як через 15 днів — або з дня вручення постанови про накладення штрафу, або з дня повідомлення про те, що оскарження штрафу суд лишив без задоволення.

У разі несплати штрафу у встановлений строк, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби. У такому випадку з правопорушника стягуватися подвійний розмір штрафу та витрати на облік зазначених правопорушень.

Державний виконавець має право накладати арешт на гроші та інші цінності боржника, зокрема на гроші, які на рахунках у банках чи інших фінансових установах, на рахунки в цінних паперах, на електронні гроші тощо.

“Відчуження” нерухомості

Стягнення об’єктів нерухомого майна здійснюється у разі відсутності в боржника достатніх грошей чи рухомого майна. В першу чергу це стосується окремої від будинку земельної ділянки чи приміщення, які належать боржнику. В останню чергу “санкції” будуть застосовані щодо житлового будинку чи квартири, в якій фактично проживає боржник.

Державний виконавець самостійно визначатиме обсяг необхідних дій для примусового виконання постанови по справі про адміністративне правопорушення, в залежності від того, чи є можливість стягнути штраф за рахунок грошей боржника, рухомого майна чи нерухомого майна.

“При цьому, не може бути звернене стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій воно розташоване, якщо сума до стягнення не перевищує приблизно 160 тисяч гривень”, — пояснили в МОУ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

4 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

13 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

22 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

35 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

42 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

54 хв. ago