Цивільних українців будуть карати за носіння військової форми

За носіння військової форми зі знаками відмінності військових формувань цивільного українця може бути оштрафовано або залучено до громадських робіт. Ця норма діє в Україні не лише під час воєнного стану.Ще у 2019 році до Кодексу про адміністративні правопорушення було додано статтю “Незаконне носіння військової форми одягу зі знаками відмінності військовослужбовців”. Якщо на вас “піксель”, та ще й з нашивками, що належать одному з бойових формувань ЗСУ, це може загрожувати штрафом у 150-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На сьогодні це 2250–3400 грн. Втім, правоохоронці можуть обмежитися попередженням та конфіскувати форму, яку громадянин за законом не має права носити у публічному місці.

У разі повторного протягом року правопорушення сума штрафу становитиме вже 3400–6800 грн. Також як дисциплінарний захід можуть бути застосовані адміністративні роботи терміном від 30 до 40 годин. Форму, знову ж таки, буде конфісковано.

Затримати громадянина, який розгулює містом у військовій формі із відзнаками, не маючи на те законних прав, можуть співробітники Нацполіції. Вони складуть протокол для подальшого притягнення порушника до відповідальності.

Нагадаємо, за українськими законами військову форму можуть носити:

  • військовослужбовці;
  • військовозобов’язані під час проходження зборів;
  • резервісти;
  • курсанти;
  • ліцеїсти.

Якщо військовий був звільнений у запас або взагалі пішов у відставку, то при збереженні за ним права носіння військової форми він також може вдягати її при відвідуванні громадських місць.

Ольга Степанова

Recent Posts

Дефолту України не буде – буде ще гірше: прогноз фінансового аналітика Олексія Куща

Економічний експерт Олексій Кущ прогнозує, що дефолту в Україні не буде. Скоріш за все буде вкрай…

1 хв. ago

Навіть короткі польоти в космос можуть змінити ДНК людини: чому вчених здивували рослини

За останні 60 років у космосі там побували близько 600 осіб. Більшість із них були…

4 хв. ago

Ізраїль ліквідував високопоставленого командира «Хезболли»

Ізраїльські військові вдарили по південних районах Лівану, ліквідувавши одного з верховних командирів ісламського терористичного угруповання…

7 хв. ago

Українцям роздадуть по 20 000 доларів: умови прості – як оформити

Представники українського бізнесу можуть отримати великий грант від міжнародної організації для розширення чи поновлення власної…

17 хв. ago

Скільки днів військовий може перебувати “на нулі” та як відбувається ротація

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський нещодавно повідомив про успішний запуск процесу ротації та заміни частин і…

19 хв. ago

Без винищувачів F-16 Росія знищить ЗСУ, а Україна зникне, – американський генерал

Твердження Білого дому про те, що Україні нібито надано все необхідне для перемоги над російськими окупантами,…

22 хв. ago