Шахраї на OLX ошукали людей на майже 120 тисяч грн: яку схему придумали

На Одещині правоохоронці викрили групу зловмисників, які організували схему для заволодіння коштами людей під приводом купівлі на онлайн-майданчику оголошень OLX.  

Про це повідомляє пресслужба Одеської обласної прокуратури.

Нині про підозру повідомлено трьом громадянам України за фактом шахрайства шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 4 ст. 190 КК України). 

За даними слідства, підозрювані розробили схему для заволодіння коштами людей під приводом купівлі на онлайн-майданчику оголошень OLX. Це робилося шляхом створення фішингового посилання під час оформлення доставки. Наразі правоохоронці вже встановили чотирьох громадян, яким завдано збитків на понад 119 тисяч гривень. Встановлюються інші постраждалі особи, кількість яких попередньо сягає близько 50.

“Щойно покупець зацікавився товаром, шахраї пропонували йому безпечний спосіб купівлі та скидали посилання, зовнішній вигляд якого повністю копіює дизайн сайту “OLX доставки”. Під час переходу за цим посиланням і заповнення необхідних полів із зазначенням реквізитів своїх платіжних карток, зловмисники отримували дані, які вводили до застосунку Google Pay, створювали віртуальні рахунки потерпілих та знімали гроші”, — розповіли у пресслужбі.

До суду подано клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави. Цей злочин карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Як розповіли у Нацполіції Одеської області, організував шахрайську схему раніше судимий за майнові злочини чоловік, який тимчасово проживає в Одесі. Разом зі своєю співмешканкою та спільним знайомим вони створили сайт-двійник популярного онлайн-сервісу з продажу товарів.

Ольга Степанова

Recent Posts

Хоче розкрити їй очі на характер Бреда Пітта: Анджеліна Джолі шукає зустрічі з подругою актора

Стосунки між Бредом Піттом та Інес де Рамон стають все серйознішими з кожним днем. У листопаді 2023…

4 хв. ago

Ціни не перестають дивувати: скільки коштує оренда квартири у Києві

Після несподіваного обвалу цін на вторинному ринку нерухомості Києва на початку травня вартість житла почала повільно повзти…

11 хв. ago

Скільки українців оновили дані через “Резерв+”: у Міноборони назвали цифру

Застосунком "Резерв+" скористалися 260 тисяч військовозобов'язаних українців.  Про це повідомив речник Міноборони Дмитро Лазуткін. "Якщо…

23 хв. ago

Не лише Раїсі: світові лідери, які загинули в авіакатастрофах

Окрім президента Ірану Ібрагіма Раїсі, в авіакатастрофах у попередні десятиліття загинула низка інших світових лідерів. Зокрема, до…

31 хв. ago

Більше половини нових ФОПів в Україні відкрили жінки: який бізнес обирають найчастіше

Понад 43 тисячі ФОПів в Україні у 2024 році створили жінки за даними Єдиного державного…

44 хв. ago

Хрестики принцеси Діани: історія та причини, чому їх майже не носили

Стало відомо, як Меган Маркл отримала прикрасу покійної принцеси Діани. Про це пише Page Six. Перебуваючи в Нігерії під…

52 хв. ago