У 2024 році в Україні спостерігалося значне зростання цін на різноманітні продукти, і ця тенденція, як очікується, збережеться й у 2025 році.
Світлана Черемісіна, головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», поділилася цими ідеями у нещодавньому інтерв’ю «Главреду».
Черемісина пояснила, що одним із основних факторів зростання вартості хліба є зростання цін на сировину. У 2024 році основні інгредієнти різко змінилися: мука подорожчала на 27%, олія — на 23,5%, цукор — на 2,9%.
На жаль, ситуація збереглася і в 2025 році, коли було зафіксовано подальше зростання цін. Борошно подорожчало ще на 2,5%, а олія — на 3,5%, хоча ціни на цукор залишилися стабільними.
Економіст також наголосила, що інші компоненти процесу випічки, такі як витрати на паливо та електроенергію, сприяють зростанню цін. Проблеми, що продовжуються в енергетичному секторі України, зростання цін на паливо і вищі податкові навантаження є ключовими факторами, які підштовхують до зростання виробничих витрат.
Заглядаючи вперед, Черемісіна прогнозує, що ціни на хлібобулочні вироби продовжать зростати, хоч і поступовими темпами. Наприклад, вона очікує, що вартість хліба в магазинах може збільшитись ще на 3–4% у березні 2025 року.
На півночі Італії почали платити по 100 тисяч євро тим, хто готовий переїхати в гірські…
Мішки під очима — не просто про втому чи косметику. Це може бути сигнал про…
Студенти більше не можуть спати спокійно. У квітні ТЦК активніше перевірятимуть навчальні довідки. І якщо…
Кривава драма на Волині. У ніч проти 30 березня біля лісу в Луцькому районі невідомий…
В Україні знову повернули обов’язкові перевірки лічильників. І хто проґавить — платитиме не за себе,…
В Україні від квітня 2025-го посилюється відповідальність за спроби “вислизнути” від мобілізації. І мова вже…