Почнуть блокувати картки, відбирати квартири та авто: українців попередили про жорсткі заходи через борги

У січні уряд дозволив відключати світло побутовим споживачам, які систематично не сплачують платіжки та накопичили борги. Це стосується споживачів, які мешкають на територіях, підконтрольних Україні та де не ведуться бойові дії. У деяких випадках споживачам можуть навіть конфіскувати майно. Це може статися через великий борг за ЖКП. Про це йдеться в матеріалі видання “На пенсії”.

Там зазначили, що у разі несвоєчасних виплат споживач може отримати судовий позов. У результаті через комунальний борг виникнуть проблеми з власністю та кредитною історією боржника. Тож якщо у вас є заборгованість, то краще вирішувати це питання максимально швидко, щоб не були застосовані санкції.

Які можуть бути наслідки в разі несплати за комуналку?

У разі рішення суду про стягнення заборгованості можуть:

  • заарештувати нерухоме майно;забрати автомобіль на штрафмайданчик;
  • заблокувати всі банківські рахунки, з яких списуватимуться кошти для погашення заборгованості.

Ці правила стосуються і пенсіонерів, за винятком того, що з пенсійних карток можуть списувати до 50% пенсії, якщо залишок не буде меншим за прожитковий мінімум. Також відомості про заборгованість за ЖКП можуть передати в Бюро кредитних історій, що ускладнить у майбутньому отримання кредитів за потреби.

Що можуть відібрати через заборгованість?

Якщо борг перевищує 20 розмірів мінімальної зарплати, що зараз становить 142 тис. грн, то виконавець може забрати квартиру, будинок або земельну ділянку, якщо немає достатніх грошових коштів або рухомого майна. В останню чергу боржника можуть позбавити права власності на житловий будинок або квартиру, де він фактично проживає.

Якщо там зареєстровані неповнолітні діти або особи з інвалідністю, для виселення та продажу квартири потрібен дозвіл органів опіки та піклування або відповідне рішення суду.

Як закрити борг за комунальні послуги?

Якщо не виходить погасити всю заборгованість одразу, то потрібно укласти договір із постачальником про реструктуризацію боргу. Буде складено план рівномірно розподілених добровільних виплат боргу за: утримання житла, комунальні послуги, гаряче і холодне водопостачання, опалення, газопостачання, водовідведення, електроенергію, вивезення сміття.

Домовитися про оплату заборгованості можна на максимальний термін до 60 місяців. Загальна сума платежів при цьому не може бути вищою за 25% сукупного доходу домогосподарства, а для пенсіонерів і одержувачів соцдопомоги – 20%.

Ольга Степанова

Recent Posts

Україні загрожує дефіцит туалетного паперу: Обухівський комбінат може зупинити роботу через мобілізацію

Одне з найбільших підприємств Європи з випуску картонно-паперової продукції може припинити роботу. Справа в тому,…

18 хв. ago

Бюджетна капсула часу: в Україні виявлено старий “Запорожець” із пробігом 2000 км (фото)

В Україні знайшли капсулу часу ЗАЗ-968М 1985 року. За майже чотири десятиліття "Запорожець" проїхав усього…

22 хв. ago

Кабмін збільшив обсяг бронювання чиновників від мобілізації

Уряд вніс зміни до положення про Міжвідомчу робочу групу з питань організації призову військовозобов’язаних українців…

30 хв. ago

Українцям доведеться працювати на 5 років довше, щоб вийти на пенсію

В Україні провели пенсійну реформу, яка не дозволить багатьом громадянам вийти на пенсію у 60…

38 хв. ago

У Закарпатському ТЦК чоловік порізав вени: що заявили військкоми

Військовозобов'язаний чоловік до війни отримав статус обмежено придатного для служби в армії. При посиленні мобілізації в…

45 хв. ago

Лукашенко заявив, що Захід бажає втягнути Білорусь у військові розбірки

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко продовжує спільну з Росією кампанію проти Заходу та України. Фейки про концентрацію військ…

49 хв. ago