Стали відомі найбільш поширені призвіща запорізьких козаків

Українські прізвища можуть багато розповісти про походження людини. Окреме місце ж посідають прізвища, які пішли від козацьких прізвиськ.

У козаків був звичай навмисно вигадувати одне одному прізвиська, пише Енциклопедія історії України. Вони надавалися в різні часи і з різних мотивів, але основа їх появи була одна й та сама – або пам’ятний вчинок людини, або незвичайна подія в її житті, або особлива риса її характеру, поведінки чи зовнішнього вигляду.

Один з запорожців розповідав, що своє прізвисько одержав тому, що, сходячи з могили Чортомлик, упав і скотився донизу, ніби корж. Малому на зріст козакові дали прізвисько Махина, великому – Малюта, неповороткому – Черепаха. Присліпою назвали козака, який, перебуваючи на чатах, не помітив, як підійшла польська частина.

У козацьких прізвищах широко відображена українська топонімія: Грицько Боярський, Павло Фастовець, Ігнат Зощутинець (з Ощутинець), Семен Лучанський, Пилип Зомчара (з Омчара). Також прізвища козаків можуть говорити про військові звання й назви посади: Матвій Асаул, Гринець Рудий Сотник, Михайло Писар.

Під час визвольних походів до козаків приєднувались представники інших народів. Їхня етнічна належність знайшла відображення й у прізвищах. Такими прикладами є: Москаль, Донець (виходець з Донського козачого війська, Солдат (той, хто служив у солдатських полках), Болоховець, Торчанин (вихідці з відповідних місцевостей).

Разом з козацькими загонами, що бували в Білорусі, а потім поверталися на батьківщину, на українські землі завжди прибувало багато білорусів. Вони отримували прізвища Литвин (так українці називали в ті часи білорусів), Биховець, Кричевець, Мозирянин, Пінчук, Туровець та інші.

У словотвірному плані переважна більшість козацьких прізвищ назв має патронімічний суфікс -енко. Прізвищних назв на -ич (-ович, -евич, -инич) – небагато, вони характерні для вихідців з Черкащини та Київщини, цей суфікс надавав патронімічним утворенням відтінку пошани. Щоправда, поміж прізвищних імен на -ич є багато утворень від жіночих імен: Варчич (Варка), Веклич (Векла), Домнич (Домна), Катрич (Катря), Настич (Настя) та ін. Крім згаданих, трапляються суфікси на -ко, -еня, -ук. Поміж козацьких прізвиськ є складні слова й лексикалізовані словосполуки типу Кривошапка, Непийвода, Сиротадобрий.

Ольга Степанова

Recent Posts

Отримає кожен учень: школярів чекають нові правила

Міністерство освіти і науки України продовжує реалізовувати нові ініціативи в рамках комплексної політики в сфері…

24 хв. ago

На аукціоні продали останню річ збанкрутілого мільйонера: що це було

Дії суду в Китаї, який виставив на аукціон пляшку безалкогольного напою як останню річ, що…

25 хв. ago

Щодо України розгортається “війна сигналів”, через місяць буде розвилка — військовий аналітик

Ключові союзники України зможуть представити свою стратегію щодо завершення війни лише після обрання нового президента США та…

27 хв. ago

Викрадені Росією артефакти культурної спадщини помічено на міжнародному чорному ринку

Викрадені з українських музеїв та археологічних пам'яток експонати та артефакти вже почали з'являтися на міжнародному…

38 хв. ago

Є відстрочка чи бронь, але прийшла повістка: що робити

Потрібно прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки навіть тоді, коли людина має відстрочку або…

41 хв. ago

Доведеться розщедритися. В Україні зросли тарифи на паспортні та міграційні послуги

В Україні з 7 жовтня зміниться вартість оформлення паспорта та деяких інших документів. Це також стосується обміну…

44 хв. ago