Поганий врожай кавових бобів та цукрової тростини через погодні умови гонить світові ціни вгору. Український же буряковий цукор дорожчає через збільшення експорту. Аграрії очікують, що у 2025 році вони зможуть вивозити з України ще більше солодкого продукту.
Ф’ючерси на каву в Нью-Йорку зросли до найвищого рівня з 1997 року на тлі побоювань щодо врожаю у провідних виробників, пише Bloomberg. Ціни на каву цього року підвищилися через серйозні перебої з постачанням від ключових виробників – Бразилії та В’єтнаму. Арабіка, елітний сорт, якому надають перевагу у спеціальних напоях, 25 листопада зросла на 3%. Ф’ючерси на арабіку зросли на 2,4% – до $3,0935 за фунт. Зростання арабіки в ціні цього року досягло вже 64% проти 40% у вересні. Бюджетніший сорт робуста, що використовується в розчинних напоях, нещодавно досяг найвищого рівня з 1970-х років.
Виникли побоювання, що постачання з Бразилії скоротяться після тривалої посухи, що пошкодила кавові дерева. Це може призвести до зниження виробництва наступного сезону.
Тиск посилюється можливістю того, що високі темпи експорту арабіки цього року можуть призвести до низьких запасів до кінця поточного сезону. Служба іноземних сільськогосподарських досліджень Міністерства сільського господарства США прогнозує, що запаси бразильської кави досягнуть лише 1,2 млн мішків до кінця поточного сезону в червні, що на 26% менше, ніж торік.
На українському ринку цукру спостерігається зростання цін, темпи якого можуть прискоритися на початку 2025 року. Відпускні ціни виробників за минулий тиждень зросли в середньому на 1−1,5 грн./кг. Наразі вартість цукру коливається у межах 23−24,50 грн./кг. Про це повідомили у Всеукраїнській Аграрній Раді. Основні причини такого підйому — початок відновлення експорту. Українські виробники цукру поступово повертаються на зовнішні ринки. Основними напрямками залишаються Туреччина та країни Африки.
«За очікуваннями ситуація мала бути гіршою для виробників без експорту до Європи. Але наразі працює схема експорту через треті країни, і вона дає свої результати. Україна потроху вивозить цукор на зовнішні ринки, що підтримує позиції», — зазначили аналітики.
З наступного року планується часткове відкриття європейського ринку для українського цукру, що може також суттєво вплинути на цінову динаміку в сторону підвищення. Експерти прогнозують, що в другій половині сезону можливе значне зростання вартості продукції. Крім того, ситуація на світовому ринку цукру також може вплинути на ціни в Україні.
«У Бразилії фіксуються певні проблеми, і це може вплинути на скорочення обсягів виробництва цукру. За рахунок цього у другій половині сезону можливе зростання вартості цукру на глобальному ринку», — уточнили аналітики.
У свою чергу українські виробники можуть скористатися цією ситуацією для розширення присутності на міжнародному ринку та підвищення конкурентоспроможності.
Українці змінили свої погляди щодо довіри посадовцям. У трійці лідерів симпатій українців Буданов, Залужний та…
У вівторок, 26 листопада, внаслідок ворожого обстрілу у Тернополі виникли серйозні проблеми зі світлом. У…
У Львівській області викрили мешканку Одеси, яка організувала схему незаконного виїзду за кордон під час…
Політична криза у Філіппінах загострилася після шокуючих заяв віцепрезидентки Сари Дутерте. Вона публічно заявила, що…
Дієтологи та експерти зі здорового харчування вкотре наголошують на важливості вибору напоїв, особливо перед сном.…
Холодні руки та ноги — проблема, яка турбує багатьох, особливо у холодну пору року. Однак…