Життя всіх ВПО не буде колишнім: Кабмін ухвалив дуже важливе рішення

Кабінет Міністрів України зробив несподіваний, але, можливо, довгоочікуваний крок – ухвалив експериментальний проект надання субсидій на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО). На засіданні 25 жовтня уряд ухвалив рішення, яке може стати справжньою підмогою для багатьох переселенців, змушених шукати тимчасове житло по всій країні. Про нову ініціативу повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук на своєму Telegram-каналі.Про це повідомив представник Кабміну у Раді Тарас Мельничук у Телеграм-каналі, пише Стіна.

Ініціатором проекту стало Міністерство соціальної політики, яке пропонує протестувати новий вид допомоги протягом найближчих двох років. Програма охопить населені пункти Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької, Миколаївської, Дніпропетровської, Луганської, Донецької та Херсонської областей. Важливий нюанс: підтримка надаватиметься лише на територіях, що не перебувають у зоні активних бойових дій і не окуповані.

Як це працюватиме? На перший погляд – усе досить просто. Для отримання субсидії ВПО повинні укласти офіційний договір оренди з власником житла. Цей договір буде зареєстровано в базі Пенсійного фонду України, що додасть прозорості й контрольованості процесу. Додатково передбачено, що отримання цієї орендної субсидії не обмежуватиме право ВПО на отримання іншої допомоги – субсидії на оплату комунальних послуг.

Є і певні стандарти щодо площі, яка буде враховуватися під час розрахунку розміру субсидії. Визначено, що соціальний норматив площі орендованого житла становитиме 13,65 кв. м на кожну особу в домогосподарстві ВПО, але не менше 35,22 кв. м на сім’ю.

Орендні витрати домогосподарства також повинні перевищувати встановлений обов’язковий платіж, який становитиме 30% сукупного доходу сім’ї. Таким чином, субсидія буде призначена лише тим, чиї доходи не дозволяють повністю покрити орендну плату.

Це нововведення покликане полегшити фінансовий тягар для ВПО, що зіткнулися з постійною нестабільністю. Чи стане ця програма рятівним колом для переселенців, або ж це черговий експеримент, який ризикує залишитися на папері? Час покаже.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Острів вічної весни: названо місце у Європі, де буде тепло навіть у листопаді

Коли осінь повільно, але впевнено "з'їдає "останні теплі дні, настає момент, коли хочеться втекти в…

26 хв. ago

Як співачка з 8 млн слухачів на Spotify стала королевою ніжок на OnlyFans

Лілі Аллен, британська поп-зірка та авторка хітів, відверто поділилася іронією власної кар’єри: її ноги, виявляється,…

38 хв. ago

“Я б ще по хребту давав”: військовий жорстко висловився про “бусифікацію”

Український військовий жорстко висловився щодо людей, які вчасно не оновили дані. За його словами, держава витрачає…

47 хв. ago

Частину зарплати доведеться віддати: у Кабміні розповіли, скільки і куди підуть гроші

Українці будуть змушені відраховувати гроші до бюджету України у разі ухвалення нового законопроекту. Про це йдеться у…

55 хв. ago

Принц Вільям і Кейт Міддлтон готуються до смерті Чарльза III на тлі його боротьби з раком

Принцеса Кетрін повернулася з новими силами до своїх королівських обов’язків і чудово справляється з батьківськими завданнями, коли…

1 годину ago

Забудьте про ТЦК до кінця року: кому з чоловіків не треба йти у військкомат

Деякі військовозобов'язані можуть не оновлювати свої дані до ТЦК до кінця року. Про це заявив представник Генштабу…

1 годину ago