Комуналка стане “золотою”: як підвищать тарифи у 2025 році

Вже після завершення цьогорічного опалювального сезону в Україні можуть підвищити вартість комунальних послуг. Це передбачено у меморандумі з МВФ.

Про це розповів голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко у коментарі “Труха Україна”. За його словами, насамперед піднімуться тарифи на тепло, газ та розподіл газу.

Він очікує, що це буде зроблено влітку, щоби люди відчули ефект не відразу, а комунальники мали час, щоб підготувати необхідну документацію. Водночас Попенко каже, що підвищення не буде миттєвим.

“Там сказано, поступово вирівняти тарифи до (там хитра фраза) покриття витрат. Це навіть не ринкові ціни, треба розуміти. Ринкова ціна визначається вартістю на біржі, а “до покриття витрат” це може бути набагато вище”, — сказав він.

За його словами, у цьому формулюванні може бути прихована небезпека, оскільки компанії можуть почати включати у вартість, наприклад, ремонт усієї мережі. Він зазначив, що коли Польща переходила на ринкову економіку, вона отримала велику суму від МВФ на ремонт мережі, проте в українському меморандумі такого немає.

“Тарифи на тепло та газ можуть підійматися, там на газ спочатку до 9,5 гривні, потім до 11, 16, 20, та по 25 може бути”, — сказав Попенко і додав, що не розуміє, хто за це платитиме.

Окрім газу, на думку експерта, підніметься і вартість електрики. За його словами, з 1 червня варто чекати ціни по 6-7 гривень за кВт·год і це не межа.

Для порівняння, чинний тариф на електрику в Україні становить 4,32 грн/кВт·ч, а на газ 7,96 грн/м3 (за тарифом “Нафтогазу”).

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Податківці стежитимуть за кожною копійкою: нардеп підтвердила розробку “таємного” закону

Народна депутатка Ніна Южаніна підтвердила нещодавні чутки: на підході законопроєкт, який може кардинально змінити життя…

2 хв. ago

Бронювання від мобілізації: Кабмін різко змінив своє рішення – на що чекати чоловікам

Кабінет міністрів України змінив рішення щодо бронювання для військовозобов'язаних. Про це стало відомо завдяки інформації, опублікованій на…

9 хв. ago

Перехід на зимовий час: не забудьте перевести стрілки цієї ночі та знайте про важливі нюанси

Ось так непомітно українці підкралися до останніх вихідних жовтня, а це означає, що вже цієї…

18 хв. ago

Націлилися на премію Дарвіна: відео, як росіяни заряджають ракети, гамселячи по них кувалдою

Росіяни продовжують демонструвати свої "нанотехнології". Як виявилося, вони заряджають ракети, луплячи по них кувалдою. Відповідним…

27 хв. ago

Китай проник у телефони Дональда Трампа і людей Камали Гарріс, – NYT

Уже незабаром стане відомо, хто саме очолюватиме США найближчі чотири роки. На тлі передвиборчої метушні…

35 хв. ago

Приватбанк оновив правила зняття готівки: тепер без додаткових комісій

Українці, які через війну вимушено переїхали до інших країн, тепер можуть з легкістю отримувати готівку…

46 хв. ago