Адвокат запевняє, що штрафи ухилянтам – незаконні: що треба знати про санкції ТЦК

На тлі активних мобілізаційних заходів в Україні дедалі більше громадян стикається зі штрафами від територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. Однак, як заявив адвокат Ростислав Кравець у коментарі i-ua.tv, такі штрафи є незаконними і мають бути скасовані.

За його словами, більшість журналістів та аналітиків неправильно розуміють ситуацію з так званими “блокуваннями” рахунків, які нібито ініціює ТЦК. Насправді, жодних запитів від ТЦК на блокування рахунків не існує.

Адвокат пояснює, що у випадках коли ТЦК виписує штраф за порушення правил військового обліку, його передають до державної виконавчої служби. Це означає, що на підставі постанови ТЦК відкривається виконавче провадження, яке може включати арешт рахунків за несплату штрафу.

ТЦК. Фото: скрін youtube

“Тобто постанова ТЦК, на підставі якої державна виконавча служба може накладати арешт. Але це не означає, що є якесь пряме блокування на запит від ТЦК”, – зазначає Ростислав Кравець.

Адвокат наполягає, що згідно з чинним законодавством, а саме із статтею 310 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штрафи, які виписує ТЦК, є незаконними. Відповідно, громадяни можуть і повинні оскаржити їх у судовому порядку.

“Понад 80% таких штрафів залишаються чинними, хоча згідно із законом мають бути скасовані всі 100%. Потрібно пам’ятати, що жодного запиту від ТЦК на блокування рахунків не існує в природі”, – зазначає адвокат.

Спілкування з ТЦК, скріншот: Facebook

Кравець також пояснив, що блокування рахунків українців може відбуватися з інших причин, не пов’язаних із ТЦК. Наприклад, поліція може накласти арешт через несплачений штраф за порушення правил дорожнього руху чи благоустрою, а також інші виконавчі провадження.

“Якщо арешт все ж таки накладається, він може бути пов’язаний, наприклад, з несплаченими штрафами за перевищення швидкості або інші адміністративні порушення, але не на підставі запиту ТЦК”, – додав він.

Адвокат заохочує громадян звертатися до суду для оскарження штрафів, накладених на ТЦК. “ТЦК може виписати штраф за будь-що, наприклад, через те, що ви не пройшли військово-лікарську комісію 20 років тому або не замінили військовий квиток 15 років тому. Але більшість цих штрафів не мають правової основи і повинні бути скасовані, – підкреслив він.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Принц Вільям і Кейт Міддлтон готуються до смерті Чарльза III на тлі його боротьби з раком

Принцеса Кетрін повернулася з новими силами до своїх королівських обов’язків і чудово справляється з батьківськими завданнями, коли…

2 хв. ago

Забудьте про ТЦК до кінця року: кому з чоловіків не треба йти у військкомат

Деякі військовозобов'язані можуть не оновлювати свої дані до ТЦК до кінця року. Про це заявив представник Генштабу…

11 хв. ago

Чому науковці вважають недоцільним переведення годинників: біологиня дала відповідь

З точки зору науковців, які займаються хронобіологією, наукою про біологічні ритми, вже досить багато років…

20 хв. ago

Вперше за 36 років: The Washington Post не підтримала жодного з кандидатів у президенти США

Уже на початку листопада пройдуть вибори президента США. Вперше за 36 років авторитетна американська газета…

28 хв. ago

Ісландія запровадила чотириденний робочий тиждень: результати вразили економістів

Ісландія здійснила ризикований крок, який уже став новим трендом для розвинених економік: країна офіційно впровадила…

39 хв. ago

“Окупувати Москву та скинути Путіна”: американський філософ запропонував модель перемоги

Україна навряд чи досягне стабільного миру, поки Росію очолює Володимир Путін. Саме так вважає американський…

47 хв. ago