Правоохоронці масово стежать за українцями: нагляд відбувається через 60 тис. камер

Правоохоронні органи України масово стежать за громадянами по всій державі. Процес спостереження відбувається завдяки 60 тисячам камер відеонагляду, які розміщені у різних регіонах України, й до яких має доступ поліція. Планується, що відео з камер спостереження зберігатимуть, щонайменше, один місяць, а у випадку важких злочинів – до року. Доступ до файлів матиме невелике коло осіб, які підпишуть документи про нерозголошення інформації. При цьому українські правоохоронці гарантують, що не використовують жодного обладнання, яке виготовляється, чи має найменше відношення до РФ. 

Про те, що поліція масово стежить за українцями, розповів заступник голови МВС Леонід Тимченко. Він підтвердив, що за громадянами стежать за допомогою 60 тисяч камер відеонагляду.

За словами Тимченка, мова йде про відеокамери різних рівнів, починаючи від регіональних, завершуючи місцевими. Разом вони об’єднуються за допомогою єдиної інформаційної платформи Нацполіції. 

“На сьогодні Нацполіція має доступ до майже 60 тисяч камер відеоспостереження, які розміщені на території України. Усі ці камери розподілені у різних структурах і об’єднані у різні системи регіонального і місцевого рівнів. На найвищому рівні камери об’єднані інтеграційною платформою Національної поліції”, – пояснив Тимченко.

Заступник голови МВС пояснив, що станом на зараз відео з камер спостереження не зберігається, але невдовзі цю ситуацію планують змінити. Тимченко каже, що згодом будуть розроблені рекомендації відповідним структурам, які будуть зобов’язані зберігати відео від одного місяця до одного року. Водночас Тимченко додав, що спершу слід ухвалити відповідний законопроєкт. 

“Це питання поки що не вирішене, але я думаю, що така інформація має зберігатися мінімум один місяць. Бажано, звичайно, щоб це було набагато довше. Якщо ми говоримо про розкриття злочинів, то такі дані мають зберігатися і до року”, – розповів заступник голови МВС.

Він також запевнив, що для спостереження не використовується російське обладнання, чи програмне забезпечення російського походження. Водночас з метою недопущення зловживань, доступ до відеоматеріалів має лише невелика кількість правоохоронців, які підписали зобов’язання про нерозголошення інформації. 

“Ми зараз можемо говорити лише про ті системи, які працюють у Нацполіції або у МВС. У нас вже напрацьований відповідний механізм: усі співробітники, які отримують доступ до такої інформації, підписують зобов’язання про нерозголошення. Вони відповідальні за можливе поширення цієї інформації не для службової мети”, – каже він. 

Стежити за українцями почнуть пильніше

Попри те, що під час воєнного стану водії навіть не можуть встановити відеореєстратор на авто, народні обранці збираються запровадити тотальний відеонагляд за громадянами. До розгляду відповідного законопроєкту №11031 незабаром повернеться Верховна Рада.

Нагадаємо, у лютому 2024 року проєкт зареєстрували нардепи від фракції «Слуга народу» В’ячеслав Медяник, Максим Павлюк, Сергій Кузьміних та Олександр Бакумов. Про це 9 вересня написав сайт “Судова-юридична газета”.

Законопроєкт передбачає ідентифікацію громадян системою відеонагляду на підставі певного набору біометричних даних та такої інформації про особу, як ім’я, дата народження, відомості про зареєстроване або задеклароване місце проживання (перебування), відцифрований образ обличчя та номер облікової картки платника податків. Вже з січня цього року в Україні мали почати працювати близько 50 тисяч камер відеоспостереження, у тому числі для розпізнавання обличчя. 

Романчук Микола

Recent Posts

“Росія весь арсенал застосує”: Лукашенко розкрив сценарій, за якого почнеться ядерна війна

Лідер Білорусі Олександр Лукашенко розповів, у якому випадку пустить в дію ядерну зброю. Про це з посиланням…

2 хв. ago

На Чернігівщині поліцейський збив на смерть військового: ДБР відкрило провадження

У п’ятницю, 27 вересня, у середмісті Ніжина керівник районного управління поліції скоїв наїзд на військовослужбовця.…

5 хв. ago

Борги українців за мікрокредитами зросли на понад 50% від початку року

Станом на 1 липня 2024 року українці заборгували мікрофінансовим організаціям понад 14,5 млрд грн. Від початку року борг збільшився…

7 хв. ago

Французький мільярдер сховав Павла Дурова у «таємних апартаментах»

Французький мільярдер Ксав'є Ньєль допоміг засновнику Telegram Павлу Дурову після арешту, зокрема він надав йому «таємні апартаменти»…

10 хв. ago

Підвищення цін на електроенергію: що буде з тарифами для населення

Восени очікується підвищення цін на електроенергію. Зміни торкнуться бізнесу, але не вплинуть на тарифи для населення. Про…

12 хв. ago

Прогноз погоди на вихідні 28–29 вересня: де пройдуть дощі з грозами

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних у багатьох областях України все ще потішить теплом, але…

37 хв. ago