Мобілізація в Україні: адвокатка розповіла про “заочний” штраф для ухилянтів

Керівники ТЦК та СП можуть розглядати справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з мобілізацією, і накладати штрафи на українців.

Адвокатка Тетяна Даниленко у коментарі “РБК-Україна” зазначила, що протокол не складається, якщо людина не з’явилася на виклик без поважних причин, але має бути підтвердження про отримання виклику.

“Протокол не складається у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, передбачених статтями 210, 210-1 КУпАП, розгляд яких віднесено до компетенції ТЦК та СП, Центрального управління або регіональних органів СБУ (у частині правопорушень, вчинених військовозобов’язаними чи резервістами, які перебувають у запасі СБУ), якщо особа не з’явилася без поважних причин або не повідомила причину неприбуття будучи належним чином повідомленою про дату, час і місце виклику, та за наявності у ТЦК та СП підтвердних документів про отримання особою такого виклику (частина 5 статті 258 КУпАП)”, – пояснює юристка.

За її словами, штрафи можуть накладати за відсутності порушника. Якщо ж його не сплатять протягом 15 днів, то справу передадуть до виконавчої служби, а штраф збільшиться вдвічі. Адміністративні стягнення можуть бути накладені протягом 3 місяців з моменту виявлення правопорушення, але не пізніше ніж через рік після його вчинення.

Якщо штраф наклали безпідставно, його можна оскаржити у суді за місцем реєстрації або у місці перебування ТЦК, подавши адміністративний позов.

Романчук Микола

Recent Posts

The Economist: Зеленський збирається провести президентські вибори

Український президент Володимир Зеленський розглядає можливість проведення президентських виборів у 2025 році, щоб зміцнити свою владу, повідомили The…

14 хв. ago

Українських дітей не пускатимуть до Польщі: назвали причину

Українських дітей до 13 років із тимчасовим захистом можуть не пустити до Польщі, якщо вони не…

28 хв. ago

Постачання зброї Україні у 2025 році під загрозою — ЗМІ

Люди, знайомі з цим питанням повідомляють, що постачання зброї Україні в наступному році перебуває під загрозою, оскільки…

37 хв. ago

Новий страх: Лукашенко пророкує збройне повстання проти себе

Лукашенко заявив, що опозиція нібито готує збройне повстання проти нього. «Їм сказали: «Хлопці, балачки —…

51 хв. ago

«Зима не буде простою»: оцінили дефіцит електроенергії в Україні

Національний банк залишив незмінною оцінку дефіциту електроенергії в Україні у 2024 році на рівні 7%.…

1 годину ago

Вибори в США: вибір між Трампом і Гарріс – “американська вісь” розділилася

Росія та Іран — близькі партнери в питаннях, які стосуються війни РФ проти України й…

1 годину ago