Ціни на хліб можуть злетіти на 20%

Українські пекарі попереджають про можливе помітне зростання цін на хліб або скорочення його виробництва, що може призвести до перебоїв з постачанням. Причиною цього є різке подорожчання борошна, олії, цукру та підвищення витрат на електроенергію. Про це повідомляє ВВС.

За останні місяці борошно подорожчало на 50%, що вже зараз робить випічку хліба дорожчим процесом. Крім того, пекарі стикаються з необхідністю збільшувати зарплати через брак робітників, а з вересня очікується підвищення акцизів на пальне, що зробить доставку ще дорожчою.

Хоча врожай пшениці цього року може бути на рівні минулого, її якість викликає питання. Хороша пшениця дорожча і має попит на зовнішніх ринках, що штовхає ціни вгору.

Через ці фактори ціни на хліб, за словами виробників, можуть зрости на 15-20%. Інакше хлібозаводи можуть зупинитися, що спричинить перебої з хлібом у країні. Однак, навіть якщо подорожчання відбудеться, воно відбуватиметься поступово, а не одразу.

Але не лише врожай впливає на вартість хліба. Сюди додаються проблеми з дорогою електрикою, нестачею робочої сили та подорожчанням палива. Ці чинники ускладнюють роботу великих виробників, які виробляють так званий «соціальний хліб».

Крім того, змінюється культура споживання хліба: люди стали їсти менше традиційного хліба, а натомість віддають перевагу крафтовим виробам з невеликих пекарень чи пекарень у супермаркетах. Війна погіршила ситуацію: з країни виїхало багато споживачів, а військові, незважаючи на те, що вони перебувають у статистиці як споживачі, насправді такими не є.

Нагадаємо, з 2 липня ЄС повернув мита на українських яйця та цукор. Імпорт яєць та цукру з України з початку 2024 року вже перевищує обсяги, встановлені тарифною квотою.

Ольга Степанова

Recent Posts

Лонг боб – трендова стрижка на середнє волосся, яка омолоджує та пасує майже всім жінкам

Стрижку лонг-боб, або подовжений боб можна впізнати по асиметричному зрізу, хоча однакова довжина по всьому периметру теж зустрічається, відкритій…

2 секунди ago

Жінка дізналася, що дитяча “одержимість” чоловіка може коштувати цілий статок

31-річна Маделін Брайс із Канзас-Сіті (штат Міссурі, США) не підозрювала, що її чоловік 29-річний Хуан…

8 хв. ago

“Творить дива”: експерт назвав натуральний засіб, який врятує білі шкарпетки

Прання - це клопітка справа, якщо ви намагаєтеся зберегти первозданний вигляд, особливо коли йдеться про білі…

15 хв. ago

Другий супутник Землі: скоро у нашої планети з’явиться ще один Місяць

Починаючи з кінця вересня, Земля матиме одразу два природні супутники — звичний нам Місяць і…

24 хв. ago

Мегацунамі змусило Землю вібрувати дев’ять днів, – дослідження

У вересні минулого року на сході Гренландії обвалилася гірська вершина заввишки 1,2 кілометра. Це призвело до сплеску…

33 хв. ago

Чи можуть мобілізувати з гепатитом або іншими інфекційними хворобами

Зміни до законодавства про мобілізацію передбачають нові критерії у визначення придатності до військової служби. Також оновлений…

41 хв. ago